A németek és a franciák enyhítenék a banki kötelezettségeken

A francia és a német pénzügyminiszter a bankok tőkeszabályozásának szigorítását tartalmazó Basel III kritériumok enyhítését javasolja majd hétfőn - írta vasárnap este internetes kiadásában a brit üzleti napilap, a Financial Times (FT).

A lap szerint Wolfgang Schäuble német és Francois Baroin francia pénzügyminiszter a növekedésre gyakorolt "negatív hatások" miatt közös nyilatkozatban kéri a magasabb tőkemegfelelési kritériumokat előíró szabályozás későbbi bevezetését.

A Financial Times a nyilatkozat általa látott változatára hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a pénzügyminiszterek külön elbánásban részesítenék azokat a pénzintézeteket, amelyek biztosító társaságokat birtokolnak, ahogy 3 évvel tolnák ki a tőkeáttételi mutatók kötelező közzétételét.

Az FT szerint a lépés heves tiltakozást válthat ki az Egyesült Királyságban, ahol a hatóságok rendre az európainál is szigorúbb szabályozás bevezetése mellett álltak ki. Németország és Franciaország mindazonáltal a növekedéslassító hatásai miatt enyhébb tőkekövetelményeket írna elő.

Az FT úgy véli, a legnagyobb ellenállás a biztosító társaságokat tulajdonló bankok különszabályozása válthatja ki. Ebbe a kategóriába tartozik ugyanis két francia bank is, a Société Générale és Crédit Agricole is, amelyek így több milliárd euróval kedvezőbb tőkehelyzetbe kerülnének.

A nyilatkozattervezetben a két politikus a magasabb tőkemegfelelési mutatók nyilvánosságra hozatalának a jelenlegi határidő 2015-ről 2018-ra való kitolását javasolja. Ezen felül azt indítványozzák, hogy a kis- és közepes vállalkozások hitelezésének fellendítése érdekében az ilyen kihelyezések kedvezőbb tőkearányosítással kerüljenek elbírálásra. (mti.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.