A német követségnél demonstráltak a reptériek

A budapesti német nagykövetségnél demonstráltak a Ferihegyi repülőtér dolgozói hétfőn délelőtt - családtagjaikkal együtt összesen mintegy ötvenen.

A reptéri dolgozók és a Munkástanácsok képviselői  "Elegünk van a mellébeszélésből", "Elegünk van az elvtelen  kompromisszumokból" feliratú  transzparensekkel vonultak hétfőn délelőtt Németország budapesti nagykövetségéhez.

A Ferihegyen december 10. óta sztrájkoló szakszervezetek vezetői  petíciót adtak át a nagykövet képviselőjének, kérve, hogy ösztönözze a Budapest Airport (BA) német menedzsmentjét az európai munkajogi szabályok betartására és a konstruktív tárgyalásra. Kovács Zoltán, a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének (RDSZSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta: a nagykövetség ígéretet tett arra, hogy intézkednek, és a  diplomácia keretein belül mindent megtesznek a helyzet mielőbbi rendeződése érdekében.

Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült  Szakszervezet (LESZ) elnöke felolvasta a tüntetőknek a petíciót, amelyben segítséget kérnek a német nagykövetségtől az egyik legjelentősebb német vállalat, a BA-tulajdonos Hochtief lépéseivel kapcsolatban. Szavaik szerint a  repülőtéren az utóbbi években - különösen azóta, hogy az a Hochtief tulajdonába került - számos, a dolgozókat  rendkívül érzékenyen érintő megszorítás, a szolgáltatási színvonalat  rontó át- és kiszervezés volt. Az egyre elégedetlenebb munkavállalókat megfélemlítéssel, zaklatással igyekeztek lecsillapítani - olvasható a  petícióban.

A tiltakozók kitérnek arra is: hiába keresték meg levélben a Hochtief-csoport igazgatótanácsának elnökét, máig nem kaptak választ.

A demonstráción részt vett Francois Ballestero, az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetségének (EKDSZ) titkára, akit a szakszervezetek szombaton javasoltak közvetítőnek a  BA-vel való egyeztetésekre, de a  a BA  nem fogadta el a javaslatot.

Ballestero példaértékűnek nevezte a ferihegyi sztrájkot, és EKDSZ szolidaritásáról biztosította a résztvevőket. Kijelentette: meg kell oldani a repülőtér biztonságát, meg kell szüntetni a görög sztrájktörők alkalmazását, s a repülőtér  modernizációját nem a dolgozók ellenében, hanem velük véghez vinni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.