A német gazdaság elérte a válság előtti szintet

Németország hamarabb lábalt ki a válságból, mint az elemzők várták, több ágazatban már meg is haladja a termelés a válság előtti szintet.

Augusztus utolsó hetében éri el a német gazdaság a 2008/2009-es válság előtti szintet - írta szerdán a Bild című német lap az Unicredit bank számításaira hivatkozva.

Andreas Rees, a bank vezető elemzője a lapnak azt mondta, hogy legkésőbb az augusztus 23-val indult héten éri el a német gazdaság azt a szintet, ahol 2008 első negyedévében, vagyis a világméretű válság előtt volt. Az Európai Unió legnagyobb gazdasága így a csaknem két évvel hamarabb kapaszkodik ki a krízisből, mint ahogy várták - tette hozzá.

Az Unicredit szerint mindenekelőtt a robbanásszerűen bővülő export hajtja a gazdaságot. Különösen jól megy az autógyártóknak, a vegyipari cégeknek és az elektrotechnikai vállalatoknak, ezekben az ágazatokban már a válság előtti szintet is meghaladja a teljesítmény.

A várható folyamatokat illetően eltérőek a szekértői vélemények, a Német Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (DIHK) például kedden bemutatott előrejelzésében rekord nagyságúra hízó exportot és a világgazdasági növekedés folytatódását jósolta. A mannheimi európai gazdaságkutató intézet (ZEW) üzleti hangulatindexe viszont 2008 decembere óta a legalacsonyabb szintre süllyedt júliusban az ugyancsak kedden megjelent adatok szerint, a müncheni ifo intézet szerdán kiadott jelentése szerint pedig augusztusban is romlott az üzleti hangulat Németországban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.