A nehezén már túl vagyunk?

Úgy tűnik, a nehezén már túl vagyunk - mondta Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportjának elnöke, látva az adatot, amely szerint a közös pénzt használó országok gazdasága 0,1 százalékkal csökkent.

Az euróövezet gazdasága 0,1 százalékkal csökkent a második negyedévben az elsőhöz képest - közölte szerdán az unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Az adat megegyezik az előzetesen közölttel. Az előző év második negyedévéhez viszonyítva a csökkenés mértéke 4,7 százalék volt, míg az előzetesen közölt adat 4,6 százalékos visszaesést mutatott.

Az idei első negyedévben az euróövezet gazdasága még 2,5 százalékkal esett a tavalyi utolsó negyedévéhez viszonyítva, 2008 első negyedévéhez képest pedig 4,9 százalékkal csökkent. - Most úgy tűnik, a nehezén már túl vagyunk - mondta a luxemburgi kormányfő-pénzügyminiszter Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportjának elnöke. A jelentés szerint az első negyedévhez képest mért csökkenést elsősorban a készletek és a magánbefektetések mérséklődése okozta. A készletek meredek zuhanása volt a legnagyobb negatív tényező a második negyedévben, 0,7 százalékponttal rontotta a teljes negyedéves eredményt. A magánbefektetések csökkenése pedig 0,3 százalékponttal húzta lefelé a negyedéves adatot.

A lakossági fogyasztás és a kormányzati kiadások 0,1 százalékponttal növelték a negyedéves eredményt, míg a kereskedelem 0,7 százalékponttal járult hozzá, mivel az import erőteljesebben mérséklődött, mint az export. Elemzők szerint a viszonylag csekély második negyedéves csökkenés azt jelzi, hogy a harmadik negyedévben beindulhat a növekedés az 16 tagú euróövezetben, mindenekelőtt Németországban és Franciaországban, a térség két legnagyobb gazdaságában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.