A nagyon cukros szörpök adója is emelkedhet
A vidékfejlesztési tárca szerint a népegészségügyi termékdíj bevezetésének egyik hasznos hozadéka lehet a magyar gyümölcstermelés fellendülése. A helyes egészséges táplálkozási szokások támogatása a hazai mezőgazdasági termékeknek kedvez, segíti a helyi termelés és az élelmiszerbiztonság megerősítését.
A törvénymódosításról zajlanak a tárcaközi egyeztetések. A vidékfejlesztési minisztérium törekvése, hogy az alacsony gyümölcstartalmú és sok cukrot tartalmazó lekvároknak és szörpöknek magasabb legyen az adótartalma, mint a több gyümölcsből, kevés cukorral készült termékeknek. A jelenlegi rendeletek alapján azok az élelmiszerek, amelyek nem tartalmaznak legalább 35 százalék gyümölcsöt nem nevezhetőek lekvároknak, ennek ellenére a köznyelv lekvárnak nevezi az alacsonyabb gyümölcstartalmú készítményeket is.
A Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére néhány héttel ezelőtt sikerült elérni az aromás szeszek jövedéki adójának ötven százalékos emelését. A sör, a bor, a pezsgő és a minőségi szeszes italok esetében viszont csak 5 százalék az adóemelés.
A tárca ugyanilyen megfontolásból kezdeményezi a lekvárok megadóztatását, hogy az alacsony gyümölcstartalmú, sok cukrot tartalmazó készítmények eltűnjenek a hazai piacról.