A nagy védekező hadművelet

A protekcionista magatartás, a szemet szemért, fogat fogért jellegű taktikázás a gazdasági válság elmélyüléséhez vezet, ezt az 1930-as világválság fényesen bebizonyította. India és Egyiptom szakminiszterei szerint veszélyes utakra téved, aki a lezárja határait a nála versenyképesebb árukkal kereskedők előtt.

A gazdasági világválság mélyülésével párhuzamosan felerősödnek a protekcionizmus hangjai - állította India kereskedelmi minisztere Davosban, a Világgazdasági Fórumon. Kijelentette: határozottan fel fognak lépni, ha exportőreik áruit mondvacsinált okokra hivatkozva nem engedik be a célországba. Példaként Hollandiát említette, ahol egy rakomány indiai gyártású vérnyomáscsökkentőt foglaltak le a napokban a vámosok - Kamal Nath szerint jogtalanul. Úgy tapasztalta, hogy a fejlett országokban - különösképpen Európában - egymás után vezetik be a tiltó vagy megszorító intézkedéseket, melyeknek egy a célja: kiszorítani piacukról a külföldről érkező, versenyképesebb árukat.

Ez az újfajta kereskedelmi háború, amely a bezárkózásról, a nemzeti piac és a hazai munkahelyek védelméről szól, teljességgel elfogadhatatlan. A szabad kereskedelem szabályait felrúgó országokkal szemben Indiát sem kell félteni, mint Nath mondta, a velük szemben barátságtalanul viseltető országokkal szemben ők is ugyanígy lépnek majd fel. Igaz, ez senkinek sem válik hasznára - ismerte el rögtön. Példaként említette, hogy India saját gyártói védelmében felemelte az acélipari termékek behozatali vámját, ám jogosan, mivel azzal a kínaiak számára tette gazdaságtalanná az exportot. Kína pedig messze nem tekinthető piacgazdaságnak - érvelt a kereskedelmi miniszter, hozzátéve: India mindenki más előtt lezárja a határait, akikről kiderül, hogy az önköltségi ár alatt kínált termékekkel házalnak.

Nath csatlakozott Mohamed Rachid egyiptomi kereskedelmi miniszterhez, aki azt kifogásolta, hogy a hatalmas összegeket felemésztő nyugati gazdaságösztönző és bankmentő csomagokat úgy állították össze, hogy azok haszonélvezője kivétel nélkül hazai vállalkozás legyen - írja a Reuters.

Begubózás helyett inkább azon kellene dolgozni, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) dohai fordulójában megfogalmazott célokat elérjék, azaz elhárítsák az adminisztratív akadályokat a szabad áruforgalom útjából. A protekcionista magatartás, a szemet szemért, fogat fogért jellegű taktikázás a gazdasági válság elmélyüléséhez vezet, ezt az 1930-as világválság fényesen bebizonyította - hangoztatta Kamal Nath.

 

Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének davosi gongütése. Amerika megadta a hangot
Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének davosi gongütése. Amerika megadta a hangot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.