A nagy többség megveti az üzleti vezetőket

Az európaiak és az amerikaiak nagy többsége megveti az üzleti vezetőket, túlfizetettnek tartja őket, és visszavenné tőlük a nagyvonalú nyugdíj- és prémiumjuttatásokat, ha az adott cég állami tőkejuttatásra szorult - ez derül ki a Financial Times kedden közölt átfogó felméréséből.

A londoni üzleti napilap a Harris közvélemény- és piackutató céggel közösen Nagy-Britanniában, Franciaországban, Olaszországban,  Spanyolországban, Németországban és az Egyesült Államokban tette fel  körkérdéseit.

A válaszokból kiderül, hogy a megkérdezettek jelentős többsége  egyszerűen etikátlannak tartja a vállalatvezetőket. A  legindulatosabbak a németek: közülük 81 százalék vélekedett így. Az  amerikaiaknak és a franciáknak is a háromnegyede ért egyet ezzel a  megállapítással, és a legelnézőbb olaszok is csaknem kétharmados  arányban minősítették etikátlannak a vállalati igazgatók  magatartását.


A válaszadóknak átlagosan a kétharmada - de a franciáknak és a  németeknek több mint a 80 százaléka - támogatna olyan  kormányintézkedéseket, amelyekkel meg lehetne vonni a költségvetési  forrásból kisegített vállalatok vezetőinek prémiumait, vagy kiemelt  nyugdíját.

Az ezzel kapcsolatos indulatokat szítják az olyan esetek, mint  Sir Fred Goodwiné, a Royal Bank of Scotland volt vezérigazgatójáé,  akinek nyugdíjügye belpolitikai botránnyá fajult Nagy-Britanniában.

Az RBS, amely a teljes összeomlását megelőzni hivatott  költségvetési tőkepótlások révén csaknem háromnegyedes állami  tulajdonban van, néhány hete az egyetemes brit gazdaságtörténet  legnagyobb vállalati veszteségét jelentette be, közölve: tavalyi  pénzügyi évét 24,1 milliárd font mínusszal zárta.

Az alig 50 éves Sir Fred azonban, aki már tavaly távozott a bank  éléről, olyan nyugdíj-megállapodást kötött, amelynek alapján élete  végéig évi 693 ezer font (jóval több mint 200 millió forint)  nyugellátásban részesül.
Az ügy hatalmas felháborodást kavart a súlyos recessziótól  szenvedő Nagy-Britanniában, és Gordon Brown miniszterelnök többször  is személyesen felszólította a volt bankvezetőt arra, hogy mondjon  le nyugdíjáról. Sir Fred azonban közölte, hogy erre nem hajlandó.

A Financial Times kedden ismertetett felméréséből az is kiderül,  hogy a megkérdezettek nagyon nagy többsége - 80-90 százaléka -  túlfizetettnek tartja a vállalatvezetőket.

A londoni napilap a kimutatáshoz fűzött kommentárjában azt írta:  az üzleti vezetők iránti közmegbecsülés mára gyakorlatilag eltűnt.  Ezt a vállalati igazgatók is érzik, ugyanakkor tanácstalanok is.

Az elemzésben - név nélkül - idézett egyik német középvállalati  vezető úgy fogalmazott: az igazgatóknak kollektív módon kellene  tenniük valamit, "de nem tudom, hogy mit".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.