A nagy hidegben jobban fizet az áram

A hideg időben teljes kapacitással üzemel az E.ON gönyűi gáz- és gőzturbinás erőműve, mely 600 ezer háztartás energiáját teremti elő.

kép a gönyüi erőműről
kép a gönyüi erőműről

Közvetlen összefüggés ugyan nincs a gönyűi erőmű kereskedelmi tevékenysége és az időjárás között, a hideg következtében azonban a szabadpiacon a duplájára emelkedett a villamosenergia ára, így megéri teljes kapacitással üzemelniük.

Katona Zoltán ügyvezető igazgató szerint a tavaly óta működő, világszínvonalú létesítmény rugalmasan és gyorsan tud igazodni az áramszükséglet igényeihez, ezért az ország biztonságos energiaellátásában jelentős szerepet játszik.

Az óránként 75 ezer köbméter gázt felhasználó erőmű a magyar áramszükséglet 6-7 százalékát adja. A Győr közelében, a Duna partján épült létesítmény 400 millió eurójába került a beruházónak. Bruttó teljesítménye 433 megawatt, 59 százalékos hatásfoka nagyon magasnak számít. A beruházás részeként biztonsági okokból két hatalmas olajtartályt is létesítettek, ha akadozna a gázszállítás, a tartalékolt olaj kétszer nyolc napon át működtetni tudná az erőművet. Katona Zoltán szerint erre még nem volt szükség, gázellátásukkal semmi gond nem akadt.

Az automatizálás magas fokára jellemző, hogy az erőmű összesen 29 embert foglalkoztat, a vezérlőterem is inkább irodára hasonlít, nyoma sincs különböző kijelzőknek, kezelőgomboknak, mindent számítógépek vezérelnek, irányítanak, ellenőriznek.

Magyarországon elöregedtek az erőművek, hatékonyságuk egyre rosszabb, az új, korszerű létesítmények teljesítményére tehát nem elsősorban a megnövekedett fogyasztás miatt van szükség, hanem azt a kiesést kell pótolniuk, melyet az idős berendezések romló hatásfoka idéz elő, mondta a Nol.hu érdeklődésére Katona Zoltán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.