The Wall Street Journal is figyeli a forintot

Hamar visszatért a 265-266 közeli szintre a forint az euróval szemben, azt követően, hogy a görög gondok következtében a hét közepén még 272 szintet is láttunk. Közben a forint piacát a The Wall Street Journal is szemlézi. Úgy vélik: "ha Orbán gyengébb forintot akar, akkor bizonyosan találhat majd ennek elérésére a jegybank elnökének eltávolításánál könnyebb módot is".

Az előző napokhoz képest pénteken reggel erősödött a forint; reggel egy euró 265,84 forintot ért a bankközi devizapiacon. Ezt követően viszont gyengülésnek indult a magyar deviza, s 266,39 forintig kúszott el az eurójegyzés a bankközi devizapiacon.

Simor András - a felállításánál lenne könnyebb mód is
Simor András szerint enyhült a pénzügyi kockázat

A forint kedden és szerdán a térségi devizákkal együtt folyamatosan gyengült a görög adósságválság elmélyülése, valamint a hitelminősítői leértékelések nyomán. Szerda délelőtt már 272,40 forintot kértek egy euróért a bankközi devizapiacon, amire több mint 2 hónapja nem volt példa, csütörtöktől azonban ismét határozottan felfelé indult az árfolyam.

Elemzők szerint a forint pénteken a 265-270 forint/euró sávban mozog majd, de a hangulat ingatag marad és nagy mértékben függ a görög adósságválsággal kapcsolatos fejleményektől. A forint a dollárral szemben is erősödött - csütörtök reggel még 203,60 forintot adtak egy dollárért -, a csütörtök esti árfolyamhoz képest azonban gyakorlatilag stagnált: péntek reggel 200,73 forinton jegyezték, az előző esti 200,75 forint után.

A forint árfolyammal egyébként a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása (WSJE) is foglalkozik. Úgy vélik az új magyar kormány előnyben részesíti az alacsony forintárfolyamot. A cikk utalt arra, hogy Orbán Viktor, a leendő új miniszterelnök a gazdasági talpra állást nevezte fő céljának. A gyengébb forint ösztönözheti a magyar gazdasági növekedést, amely nagyrészt exportorientált - jegyezte meg a The Wall Street Journal Europe.

A WSJE szerint tovább gyengítheti a forintot, ha tartóssá válik az Orbán és Simor András jegybankelnök közötti konfliktus. A lap beszámolt az Orbán által Simor címére megfogalmazott bírálatról, és úgy vélekedett: az új kormánypárt politikusai részéről az MNB elnökének lemondását sürgető felszólítások "megkérdőjelezhetik, hogy a következő kormány tiszteletben tartja-e a központi bank függetlenségét".

Ha beolvasztják a pénzügyi szervezetek felügyeleti hatóságát a központi bankba, akkor az jogi eszközt adhat Orbán kezébe Simor eltávolításához - írta a WSJE.

A cikk szerint azonban ha a konfliktus eszkalálódik, akkor a magyarországi befektetések kockázatosabbá válhatnak, a forint tovább gyengülhet, és a befektetők magasabb kockázati prémiumra tarthatnak igényt. Ez oda vezethet, hogy az MNB nem folytathatja tovább lazító politikáját.

"Ha Orbán gyengébb forintot akar, akkor bizonyosan találhat ennek elérésére a központi bank elnökének eltávolításánál könnyebb módot is" - fejeződik be a WSJE írása.

Ugynakkor Navracsics Tibor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium leendő vezetője csütörtökön a TV2 Tények Este című műsorának adott interjúban ismét emlékeztetett: Simor Andrásnak offshore cégei voltak, miközben a nemzeti bank elnöke. "Ez összeférhetetlen, súlyosan összeférhetetlen" - vélekedett.

Hozzátette, hogy ez sérti a jegybank tekintélyét a mai jogszabályi környezet olyan, hogy az MNB elnöke független és el nem mozdítható, "ilyenkor ezt nyilvánvalóan figyelembe kell venni" - összegezte a bankelnök elmozdítására vonatkozó kérdésre adott válaszát Navracsics Tibor.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.