Kifizette az orosz gázszámlát Ukrajna

Az ukrán Naftogaz pénteken estig kifizeti az októberi orosz gázszállítás ellenértékét - ígérte az ukrán energiaipari cég szóvivője. Az 500 millió dolláros számlát azonban már délután rendezték.

Ukrajna átutalta az októberi orosz gázszállítás közel 500 millió dolláros ellenértékét - jelentette be Julija Timosenko ukrán kormányfő pénteken. Kijev egyúttal azt is jelezte az Európai Uniónak, hogy elegendő gáz - 25 milliárd köbméter - van már a gáztárolókban a téli időszak gázigényének kielégítésére.

Ukrajnának, illetve gázipari cégének, a Naftogaznak november 7-ig kellett rendeznie az októberi gázszámlát.

Az ukrán miniszterelnök elmondta, annak ellenére sikerült előteremteni a pénzt, hogy komoly fizetési elmaradások vannak a belföldi piacon.
Szerdán a Naftogaz jelezte, hogy pénzügyi gondjai vannak az októberi orosz gázszállítás ellenértékének az előteremtésével.

A cég akkori sajtóközleménye szerint "az Ukrajnában kialakult súlyos pénzügyi helyzet és a hazai fogyasztók növekvő adóssága megnehezíti a szükséges pénz előteremtését megfelelő időre."

Ukrajna közel 2,4 milliárd köbméter orosz földgázt vásárolt októberben.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök vasárnap közvetlenül is figyelmeztette az Európai Uniót, hogy ismét fennakadások lehetnek az orosz gáz eljuttatásában az európai fogyasztókhoz, mivel a fő tranzitország Ukrajnának gondjai vannak az Oroszországtól vásárolt gáz kifizetésével.
Az ukrán központi bank még aznap alaptalannak nevezte a moszkvai aggodalmakat, s közölte, elegendő devizatartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy a Naftogaz állami energiaipari vállalat fizetni tudja az orosz gázimportot.

Csütörtökön José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke felszólította Ukrajnát, időben rendezze a gázszámláját, hogy ne alakuljon ki feszültség Oroszországgal, ami az európai szállítások leállásához is vezethet.

Idén az év elején már másodszor alakult ki többhetes válság Kijev és Moszkva között a kifizetetlen gázszámlák miatt, s a gázcsap elzárása a tél közepén Kelet- és Nyugat-Európában egyaránt súlyos gondokat okozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.