A munkavállalók ragaszkodnak az adókedvezményekhez

A jövő évben radikálisan átalakuló adórendszer célja a munkahelyek megőrzése rövidtávon, hosszú távon pedig munkahelyek teremtése, a jelenlegi 57 százalékos foglalkoztatási szint 65 százalékra növelése - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén. A munkavállalói oldal viszont síkra szállt az szja kedvezmények megtartásáért.

A jelenlegi magyar foglalkoztatási szint a régiós átlagnál is hat százalékponttal alacsonyabb - jellemezte a helyzetet a  pénzügyminiszter. A 2010. évi adóváltoztatások a munkaadókat arra ösztönzik, hogy  minél több embert foglalkoztassanak, ennek érdekében csökkennek az  élőmunka terhei: idén a minimálbér kétszereséig, jövőre pedig a  teljes jövedelemnél öt százalékponttal csökkennek a járulékok - jelezte Oszkó Péter.

Emellett jövőre megszűnik a tételes  egészségügyi hozzájárulás (eho), amely mintegy 8 százalékos  költségcsökkentést jelent a munkáltatók számára - tette hozzá. A rehabilitációs hozzájárulás emelése az említett 8 százalékos  költségcsökkentés felét teszi ki.

A személyi jövedelemadó alsó sávhatára idén 1,9 millió  forintra, jövőre 5 millió forintra emelkedik, s ennek nyomán a havi  nettó kereset az átlagbér esetében 2010-ben 15 ezerrel forinttal nő - magyarázta. Az adócsökkentés fedezetét nagyrészt a forgalmi és a jövedéki  adók emelése, valamint a vagyontípusú adók bevezetése teremti meg -  jelezte Oszkó Péter.

A munkavállalói oldal szerint meg kellene tartani az adómentes körben  az üdülést, az étkezési támogatást, a helyi közlekedést és a  beiskolázást.Pataky Péter, a munkavállalói oldal szóvivője, az MSZOSZ elnöke az OÉT pénteki ülésén érthetetlennek nevezte, hogy a munkáltatók önkéntes nyugdíjpénztári befizetése nem került a  kedvezményes kategóriába, holott az is az öngondoskodás része.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépést a  munkavállalói oldal szerint szélesebb körben kellene lehetővé tenni  (a javaslat szerint azon magánpénztári tagok léphetnek vissza 2009  végéig, akik 2008. december 31-ig betöltötték az 52. életévüket),  továbbá a tervezettnél átfogóbb módosítást tartanának szükségesnek. Az adórendszer átalakításának célja - a foglalkoztatás bővítése, az alacsonyabb képzettségűek, megváltozott munkaképességűek munkába állítása - Pataky Péter szerint nem vitatható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.