A Moody's javított a balti államok besorolásán

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Észtország, Litvánia és Lettország adóskockázati besorolásainak kilátását szerdán a Moody's Investors Service.

A hitelminősítő a közepes befektetői, "Baa3" szintű lett adósbesorolás szerdai kilátásjavításának indoklásában a lett gazdaság stabilizációját és a pénzügyi stressz jelentős enyhülését emelte ki. A cég szerint a lett gazdaság már túljutott a mély recesszió legrosszabb időszakán, és most már a helyi valuta szabályozatlan körülmények közötti leértékelődése is "erősen valószínűtlen".

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül csak a Moody's tart érvényben befektetői ajánlású besorolást Lettországra, a másik kettő - a Standard & Poor's és a Fitch Ratings - egyaránt befektetési szint alatti, "BB", illetve "BB plusz" osztályzattal listázza a lett szuverén adósságot.

Az EU-n belül csak Romániának és Lettországnak vannak befektetési szint alatti devizaadós-besorolásai. A lett besorolásnál két fokozattal jobb, "Baa1"-es litván osztályzat kilátásának stabilra javításához fűzött szerdai londoni elemzésében a Moody's azt írta: a litván gazdaság a korábban vártnál - és a másik két balti köztársaságnál is - gyorsabban stabilizálódott. A cég kiemelte azt is, hogy Litvánia azon kevés EU-tagállamok egyike, amelyeknek nem kellett állami segítségben részesíteniük bankrendszerüket 2008-2009-ben.

A hitelminősítő az "A1" szintű, elsőrendű befektetői észt államadósi besorolás stabilra javítását azzal indokolta, hogy 2009 közepe óta egyértelműen javulnak az ország pénzügyi-gazdasági kilátásai, és Észtország jövő januárban valószínűleg csatlakozhat az euróövezethez. Ez utóbbira hivatkozva egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings előző nap közeli felminősítés lehetőségére utaló pozitív figyelőlistára vette Észtországot.

A Fitch közölte: várakozása szerint az EU-bizottság májusi konvergenciajelentésében javasolni fogja Észtország felvételét az euróövezetbe, és a pénzügyminiszteri tanács (Ecofin) júliusban ezt formálisan jóváhagyja. Más nagy londoni házak szerint azonban Görögország költségvetési és adósságproblémái megnehezíthetik az euróövezeti tagjelöltek csatlakozását, és vannak citybeli elemzők, akik Észtország jövő januári belépését sem tekintik egyértelműen biztosnak.

A Barclays Capital befektetési csoport nemrégiben kiadott helyzetértékelésében például azt írta: a Görögországgal kapcsolatos problémák éppen Észtországnak jöttek nagyon rosszkor, tekintettel arra, hogy a balti köztársaság 2011-ben csatlakozni szeretne az euróövezethez.

A ház londoni elemzői szerint Görögország erőteljes példaként szolgálhat a szkeptikusoknak, akik az euróövezet további bővítésének halasztását pártolnák. Ez a tábor most erősebb helyzetben lesz azokkal szemben, akik politikai meggondolásból hajlamosak lennének kedvező módon elbírálni például Észtország felvételi kérelmét - állt a Barclays Capital elemzésben.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege egyik legutóbbi helyzetértékelésében azt jósolta: a görög tapasztalatok nyomán az uniós pénzügyi hatóságok csak akkor járulnak hozzá új tagállamok euróövezeti csatlakozásához, ha a tagjelöltek "a második tizedesjegyig" teljesítik az összes maastrichti feltételt. A GS szerint a jövő évi észt eurócsatlakozásról nyáron esedékes döntés fontos jelzés lesz arra, hogy mi az euróövezeti jegybank (EKB) és Brüsszel jelenlegi hozzáállása az euróövezeti bővítéshez.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.