A montenegrói OTP vezér leváltását követelik

Az OTP Bank száz százalékos tulajdonában lévő montenegrói kereskedelmi bank, a CKB bank magyar vezérigazgatójának leváltását kérte a montenegrói jegybank – legalábbis a helyi sajtóértesülések erről szólnak.

Az OTP Bank száz százalékos tulajdonában lévő montenegrói kereskedelmi bank, a CKB bank magyar vezérigazgatójának leváltását kérte a montenegrói jegybank - jelentette kedden a Beta hírügynökség a montenegrói sajtóra hivatkozva. Az OTP Bank az MTI érdeklődésére közölte: tőzsdei társaságként kommunikációs gyakorlatának megfelelően sajtóértesüléseket következetesen nem kommentál.

A Vijesti és a Dan című podgoricai lapokból idézve a szerb hírügynökség azt írta, az adriai ország központi bankja azért kérte Bobvos György hivatalából való felmentését, mert "a monetáris kormányzat elégedetlen" a piacvezető montenegrói bank irányításával. A montenegrói jegybank egyelőre nem erősítette meg a hírt, de a helyi sajtó tudni véli, hogy a kérés hivatalos irat formáját öltötte, s azon állítólag Velibor Milosevicnek, a bankszektor ellenőrzéséért felelős általános igazgató helyettesének az aláírása szerepel. A Vijesti azt írta, a CKB - ahogy több más, Montenegróban működő bank is - a világgazdasági válság miatt több mint egy éven át szüneteltette a hitelezést.

A Dan jelentése szerint a montenegrói központi bank, miután ellenőrizte a CKB működését, kérte annak vezetésétől a bank feltőkésítését és a hitelezés újraindítását, de ez "nem vezetett eredményre", ezután kérték a vezérigazgató felmentését és intézkedéseket a bank tőkéjének "helyreállítása" érdekében.

A CBK a 2008-as 2,12 millió eurós nyereség után tavaly 11,8 milliós veszteséget könyvelt el a helyi számviteli standardok szerint. A bank 2008-ban összesen 826 millió eurónyi betéttel rendelkezett, tavaly év végén 606 millió eurónyival.

Az OTP csoport éves tevékenységéről készült igazgatósági beszámoló szerint a montenegrói bank 2009-ben 0,4 milliárd forintos nyereséget ért el IFRS (nemzetközi pénzügyi szabványok) szerint. Bár a sikeres hitelátárazásoknak köszönhetően a nettó kamateredmény 58 százalékkal nőtt éves szinten, mindez csak részben ellensúlyozta a közel háromszorozódó kockázati költség, illetve a 38 százalékkal visszaeső jutalékok negatív hatását. A mérlegfőösszeg jelentősen, 24 százalékkal csökkent.

A sikeres betétgyűjtési akciók következtében a retail betét állomány az első félévi csökkenést követően az év második felében már növekedett, és 2009 végére megközelítette a 2008-as szintjét. A hitelállomány 29 százalékkal csökkent az előző évhez képest, 255 milliárd forintról 181 milliárd forintra. Ennek alapvetően két oka volt: egyrészt a hitelfolyósítás a válságot követő likviditásszűkös időszakban gyakorlatilag leállt. Ennek következtében a lakossági hitelek és a kisvállalkozói hitelek állománya 2009-ben folyamatosan csökkent. Másrészt az éves szintű csökkenés további technikai jellegű oka, hogy 26 milliárd forint értékű vállalati hitelállományt megvett az OTP Bank a CKB-tól. A fenti folyamatok következtében a hitel/betét arány jelentősen javult: 124 százalékról 110 százalékra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.