A Mol beperelte a horvát kormányt

A Mol választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen, mert a kabinet nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit és vállalásait.

A Mol nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), horvátországi befektetéseinek védelmében, mert az nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait – derült ki az olajcég a BÉT honlapján közzétett közleményéből. A Mol a horvát kormány elleni eljárás megindítását az Energia Charta Egyezmény alapján, jogi képviselőjén, a Weil, Gotshal and Manges LLP nemzetközi jogi irodán keresztül kérelmezte.

A Mol, mint Horvátország egyik legnagyobb külföldi befektetője, régóta megbízható stratégiai partnere a horvát kormánynak. Ennek jegyében a Mol mindig is a horvát kormánnyal kialakult viták békés rendezésére törekedett – hangsúlyozta a cég. A Molnak meghatározott jogi kötelezettségei vannak saját részvényesei és más érintettek felé, hogy jóhiszemű tárgyalásokat folytasson. Mindazonáltal, jogi kötelezettsége az is, hogy érdekeinek érvényesítése céljából megtegye a megfelelő jogi lépéseket. A Mol továbbra is nyitott a vita tárgyalásos rendezésére.

A közleményből ugyan nem derül ki, de a magyar cég vélhetően az INA gázüzletága miatt perel. A Mol 2009-ben állapodott meg a horvát kormánnyal arról, hogy az állami Plinacro cég megveszi az INA gáztárolóját, az INA által értékesített gáz árát pedig a piaci szintre emelik – eddig egyik sem történt meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.