A Mol a régió második legnagyobb cége

Az egy évvel korábbihoz képest jóval alacsonyabb, átlagosan mindössze 3,3 százalékos árbevétel-növekedést könyvelhetett el Közép-Európa 500 legnagyobb vállalata 2012-ben – derül ki a Deloitte Közép-európai Top 500 felméréséből. Árbevétele alapján a magyar Mol a lista második helyére futott be.

A legnagyobbak rangsorában továbbra is az energetikai cégek dominanciája érvényesül, a térség országai közül pedig Lengyelország bizonyult a legsikeresebbnek, amely 166 vállalattal került be a Top 500 közé. A második helyen Csehország áll 87, míg a harmadikon Magyarország 62 társasággal.  

A Deloitte immár hetedszer elkészített Közép-európai Top 500 felmérésének főbb eredményei azt mutatják, hogy a régiót leginkább továbbra is a gazdasági visszaesés jellemzi. Az ötszáz legnagyobb vállalat átlagos árbevétel-növekedésének üteme az előző évi, egészséges 9,8 százalékról 3,3 százalékra lassult 2012-ben. A rendelkezésre álló adatok alapján ez a tendencia folytatódik 2013-ban is, ugyanis az idei első negyedévben átlagosan fél százalékkal esett a listában szereplő vállalatok árbevétele. A régió 500 legnagyobb vállalata összesen 724 milliárd eurós konszolidált árbevételt ért el 2012-ben.

A régió nagyvállalatainak teljesítménye jól tükrözi azt a trendet, amely egyébként is megfigyelhető az egyes országok makrogazdasági pályáinak különbözőségében. A lengyel, cseh és szlovák gazdaság a stabil bankrendszernek, a lassan, de érezhetően bővülő fogyasztásnak, és a növekvő ipari termelésnek köszönhetően egészségesebb növekedést mutat - mondta Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere.

Ezzel szemben a régió déli országaiban, köztük Romániában, Horvátországban, Szlovéniában, és mellettük Magyarországon is olyan strukturális és gazdasági gyengeségek figyelhetők meg, melyek meglátszottak az itteni nagyvállalatok eredménynövekedésén is, lassabb, inkább elhúzódó kilábalást vetítve előre.

Az összeállítás szerint míg 2011-ben 115, addig 2012-ben már a lista 202 vállalatának csökkentek a bevételei. Iparágak szerint nézve a legnagyobb, több mint 10 százalékos bevétel-visszaesés az építőiparban volt tapasztalható, ezzel szemben a fogyasztási és közlekedési szektor mutatta a legnagyobb, 4,8 százalékos növekedést.

Az összeállításba bejutó 62 magyar vállalat összesen 93 milliárd euró konszolidált árbevételt ért el. Ezek közel egyharmada (27 százalék) az energiaszektorból került ki, 24 százalékos arányt képviselnek a fogyasztói ágazat vállalatai, 18 százalékukat pedig az autóipari cégek adták.

A Deloitte minden évben külön rangsorolja a bankszektor, a biztosítási üzletág és több más iparág nagyvállalatait is. A régió 50 legnagyobb bankjának listáján idén hét pénzintézet képviseli Magyarországot, a legelőkelőbb, ötödik helyen az OTP Bank. Az 50 legnagyobb biztosítótársaság közé hat hazai vállalat került be idén, legjobb magyarként az Allianz Hungária, az ötvenes lista 15. helyére.

A nehézségek ellenére a régió számos vállalata teljesített jól az elmúlt évben. A legutóbbi jelentéshez hasonlóan 2012-ben is az energetikai cégek domináltak: a legnagyobb tíz vállalat közül nyolc ebből a szektorból került ki. Kiemelkedően eredményes volt az első tíz között új szereplőnek számító ukrán energiavállalat, a DTEK, mely a 32-ről kapaszkodott fel a hetedik helyre. 

A legjobb tíz közé két gépipari vállalat került még be, a Skoda Auto és a Metinvest. Hasonlóan az előző évekhez, a PKN Orlen, a MOL és a Skoda bizonyultak a legerősebbnek a régióban, ők végeztek a rangsor első három helyén.

A legnagyobbak közé a Mol mellett további két Magyarországon működő vállalat tudott bekerülni. Az Audi Hungaria a tavalyi 13. helyről a 19. helyre esett vissza, megtartotta viszont korábbi 22. helyezését a GE Infrastructure Central & Eastern Europe Holding.

Mivel bizonyos jelek – így például az eurózóna lassú kilábalása a recesszióból, vagy a lengyel beszerzési vezetők, német befektetők és elemzők körében végzett felmérések pozitív eredményei - arra mutatnak, hogy jobb idők közelednek, a legfontosabb regionális és exportpiacokba vetett befektetői bizalom is visszatérni látszik.

A tíz legnagyobb vállalat

1. PKN Orlen                  lengyel              energetika

2. Mol                             magyar             energetika

3. Skoda Auto                cseh                  gépgyártás

4. Metinvest                   ukrán                gépgyártás

5. Naftogaz                     ukrán               energetika

6. CEZ                              cseh                 energetika

7. DTEK                           ukrán               energetika

8. Energorjnak                ukrán               energetika

9. Lotos                           lengyel             energetika

10. PGE                           lengyel             energetika

A legnagyobbak között
MOL benzinkút, molkút, benzin, üzemanyag, tankolás, kereskedelem, közlekedés, autózás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.