A Mol 2,5 milliárd dollárt kaphat a horvát olajcégért

A horvát Jutarnji List szerint a Mol egyre közelebb kerül a megállapodáshoz az orosz Rosznyefttyel INA-beli részesedésének átadásáról − írta piaci elemzésében az Equilor.

Az újság szerint az oroszok 2,5 milliárd dollárt adnának a pakettért, ami némileg alacsonyabb az eddig a médiában keringő összegeknél − hívja fel a figyelmet a brókercég. Emellett a Rosznyefty átvenne a horvát állam kezében lévő INA-részvényekből is, hogy 75 százalék körülire tornázza fel a részesedését és magáénak tudhassa az irányítási jogokat is.

A megállapodást elvileg támogathatja, hogy az oroszok közbenjárnának Szíriában annak érdekében, hogy helyreállhasson az INA két éve szünetelő kitermelése, ráadásul a bosnyák Bosanski Brod-i finomítót is bezárnák, hogy az INA fiumei és sisaki egységei lélegzethez juthassanak - írja a Napi Gazdaság.

A fő kérdést itt az jelenti, hogy ha tető alá hozzák a megállapodást, akkor az újonnan megjelenő orosz fél mekkora versenyt generálna a balkáni és kelet-európai régióban − véli az Equilor elemzése.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.