A mobilnet sebessége lesz a legfontosabb

Az év végére 1,3 milliárd okostelefon működik majd a világon, hat év múlva azonban több mint 5,6 milliárdot várnak. Az adatforgalom ez alatt az idő alatt megtízszereződik.

2019-re 9,3 milliárd mobil-előfizetést és 8 milliárd mobil szélessávú előfizetést jövendöl az Ericsson legújabb mobilitási jelentése, amely szerint akkorra a világ lakosságának 65 százaléka hozzáfér majd a mostani legmodernebbnek számító, 4G LTE hálózatokhoz. - A jelentés általánosságban az adatforgalom drasztikus növekedésével, s a sebesség iránti igény fokozódásával számol - mondta Kersch Péter kutató, aki az első magyar munkatársa az Ericsson minden évben elkészülő kutatásának.

Idén év végére 1,3 milliárd okostelefon, 2019 végére 5,6 milliárd lesz, ez több mint tízszeresére (1 exabájtról tíz exabájtra) növeli az adatforgalmat a világon. Az egy előfizetőre jutó mai hatszáz megabájt 2,2 gigabájtra növekszik, ami azt is jelenti, hogy alapjaiban változnak majd meg a díjcsomagok is. Az egy főre jutó adatforgalomban komoly eltérések vannak a szerint, hogy milyen eszközön veszi igénybe az internetet az ember, így például a laptopokon sokkal több adatot használnak, mint az okostelefonokon.

- Érdekes a különbség operációs rendszerek szerint is: van olyan mobil operációs rendszer, ahol még egy-két száz megabájtban mérhető az átlagos adatforgalom, míg az iOS és Android rendszereken már két gigabájt fölé várható - mondta a kutató.

A forgalom több mint ötven százalékát a videófolyam fogja generálni. Észak-Amerikában a játék a legnépszerűbb alkalmazása az okostelefonnak. A videó leginkább a mobil pc-ken és a tableteken növekedett, míg az okostelefonokon a közösségi hálózatok a második legnagyobb adatforgalmat generálják - tette hozzá Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója.

A felhasználók tíz százaléka csak négy másodpercet vár a videó elindulására, 40 százalékuk hajlandó kivárni a tizedik másodpercet is – ez pedig azon műszaki megoldásokra irányítja a figyelmet, amelyek a gyorsítanák a tartalomhoz való hozzáférési időt. Az Ericsson szerint ezt az időt megfelelően optimalizált eszközökkel le lehet csökkenteni egy másodpercre.

A hálózat minősége azért is fontos, hogy az okostelefonokon futó alkalmazások úgy működjenek, ahogy a felhasználó azt elvárja. Egy átlagos nagyvárosban a hangátvitel szinte mindenütt megoldott, a zeneszámok letöltését nézve azonban már vannak fehér foltok, s még több, ha a video-streaming szempontjából nézzük mindezt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.