A minisztérium töri az utat Nyerges Zsolt volt energiacége előtt

A szakminisztérium közbenjárására a Közbeszerzési Döntőbizottság engedélyezte, hogy eljárásuk alatt naperőmű-építési szerződést köthessen Újszilváson az E-OS Innovatív Zrt. A társaság anyavállalata több szálon kötődik a Fidesz-háttérembernek tartott Nyerges Zsolt szolnoki ügyvéd-vállalkozóhoz.

Az energetikai ügyekért felelős, Fellegi Tamás irányította Nemzeti Fejlesztési Minisztérium külön levelet küldött a Közbeszerzési Döntőbizottságnak (KD) annak érdekében, hogy megnyíljon az E-OS Innovatív Zrt. előtt az út Újszilváson az első magyarországi naperőmű megépítése előtt - hívja fel mai cikkében a figyelmet a Napi Gazdaság.

Bencsik János államtitkár érvelése szerint a speciális mintaprojekt kiemelkedő jelentőséggel bír Magyarország szempontjából, melynek elmaradása komoly és jelentős társadalmi-gazdasági hátránnyal járna.

Ezt ahhoz az eljáráshoz csatolták, amely a KD előtt folyik az Újszilváson tervezett beruházás közbeszerzési pályázói között.

A lap tudósítása szerint az önkormányzat tavaly december 31-én írt ki közbeszerzési pályázatot a napelemes erőműre. A határidő lejárta előtt egy nappal visszavonták a felhívást. Ezután február-márciusban egyszerű eljárást folytattak le, melyre öt cég adott be ajánlatot.

Az első összegzés szerint az E-OS és a SAG Kft. nyújtott be érvényes pályázatot, és az E-OS-t hirdették nyertesnek.

Ezt a SAG előzetes vitarendezés keretében megtámadta, aminek nyomán hiánypótlásra kérték az E-OS-t.

A SAG újabb vitarendezési kérelmét azonban már elutasították, sőt a SAG eredeti ajánlatát visszamenőleg érvénytelenítették. Így az E-OS maradt az egyedüli érvényes ajánlattevő.

A SAG szerint az E-OS érvénytelen pályázatát hirdették ki győztesnek, így a KD-hoz fordult.

Újszilvás önkormányzata halasztást nem tűrő, kiemelkedően fontos és nemzetgazdasági érdekre hivatkozva kérte a szerződéskötés engedélyezését. Érvelése szerint a beruházásra 2010. augusztus 23-án 433 millió forint támogatást nyertek az Új Magyarország fejlesztési tervből, aminek értelmében áprilisig meg kell kezdeni a munkálatokat.

A helyhatóság szerint a SAG pályázata érvénytelen, így nem fordulhat elő, hogy győztesnek hirdessék ki.

A KD előtt folyó ügyekben fő szabály, hogy szerződés a testület határozathozataláig nem köthető. Ezt azonban speciális esetben, kiemelkedően fontos érdekre, illetve közérdek védelmére hivatkozva mégis megtehetik. Most is ez történt: a KD elfogadta a közérdekre és nemzetgazdasági okra hivatkozást, így a folyamatban lévő eljárás ellenére engedélyezte a szerződéskötést az E-OS-szal.

Az erőműépítési lehetőséget így elnyerő E-OS Innovatív Zrt. jogelődjét a hasonló nevű E-OS Energiakereskedő Zrt. alapította 2009-ben. Az anyacéget 2006-ban hozta létre az Arno '99 Zrt., melynek tulajdonosa a cégkivonat szerint Nyerges Zsolt. A szolnoki ügyvédet sajtóhíradások a kormánypárthoz kötődő gazdasági holdudvar egyik központi, a nyilvánosságtól elzárkózó személyiségeként írják le.

Kutatásaink szerint 2002-2005 között az Arno '99 tulajdonosa volt Petykó Zoltán is, akit Fellegi Tamás tavaly a kormányváltást követően, júniusban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnökének nevezett ki. Az NFÜ hatáskörébe tartoztak az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatai is.

2009-2010 között az E-OS Energiakereskedő az Arno '99 után az offshore-jellegűnek tűnő - a kötelező adatok megadásán túl tevékenységét nem népszerűsítő - svájci Energy Swiss Invest AG tulajdonában volt.

Azóta pedig a Közgép nevű, kiterjedt politikai kapcsolatrendszeréről ismert építőipari társaság lett a többségi tulajdonos. A Közgép korábbi áttételes tulajdonosai között szintén megjelenik Nyerges Zsolt, de a cég az [origo] kutatásai alapján a közelmúltban is kapcsolatban maradhatott a szolnoki ügyvéddel.

Az E-OS Energiakereskedő korábbi elnökét, Baji Csabát ez év augusztusával a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozó állami áramholding, a Magyar Villamos Művek vezérigazgatójává nevezték ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.