Bajnai rácsap a bankok kezére?

Az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatos jogi szabályozás alkalmazása lesz a téma a miniszterelnök és a bankok vezetőinek pénteki találkozóján, amelyen a pénzügyminiszter is részt vesz.

Az MTI banki körökből származó információi szerint a hitelintézetekhez a bankszövetségen keresztül érkezett a meghívás, két témakör - a kkv hitelezés és a devizahitelek - megjelölésével. A találkozó hírét az ATV szellőztette meg, amely úgy tudja, Bajnai Gordon azért hívta össze a tanácskozást, mert arról értesült: a bankok az ügyfeleknek kiküldött levelek alapján bármilyen indokkal emelhetik a hitelek törlesztőrészletét. Bajnai Gordon a kereskedelmi televízió információi szerint öt pontból álló csomaggal fogja várni a bankvezetőket. A találkozóra a banki vezetők mellett meghívták a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Magyar Bankszövetség vezetőit is.

"A miniszterelnök és a bankok vezetőinek pénteki találkozójától azt várom, hogy a parlament által megalkotott törvényi szabályozásnak megfelelően, kompromisszum alakul ki abban a kérdésben, hogy a bankoknak ki kell lépniük a nyilvánosság elé, és be kell mutatniuk, hogy milyen indokok alapján emelik a hitelek, illetve a devizahitelek kamatát" - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter egy csütörtöki rendezvényen újságíróknak.

A bankok egyoldalú szerződésmódosítását korlátozó szabályozás augusztusban lép hatályba. A törvénymódosítástól azt várják, hogy átláthatóbbá válik az árazás, a hitelt nyújtó bank ugyanis a szerződés módosításakor egy költségelem változásával csak egyetlen, azzal összefüggő tényező módosítását indokolhatja (például a jegybanki alapkamat változására hivatkozva nem emelheti a kamatot és a kezelési költséget is).

A bankok csak ügyfeleikkel egyeztetve változtathatják meg a hitelszerződések feltételeit, s erről 60 nappal korábban, személyre szólóan értesíteniük kell őket. Ha az ügyfél nem fogadja el a számára hátrányos változásokat, díjmentesen felmondhatja a szerződést és visszafizetheti a kölcsönt, kivéve, ha jelzáloglevéllel fedezett, vagy változó kamatozású kölcsönről van szó. Az új szabályok az élő hitelszerződések jövőbeni módosítására is érvényesek.

A bankok már megkezdték ügyfeleik tájékoztatását azokról a feltételekről, amelyek változása esetén módosítják díjtételeiket.
Szocialista politikusok a közelmúltban több kifogást megfogalmaztak a bankok eljárásával kapcsolatban. Kovács Tibor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese szerdán sajtótájékoztatón jelentette be: az MSZP szerint a PSZÁF-nak haladéktalanul vizsgálatot kell folytatnia az egyoldalú szerződésmódosítások miatt.

A párthoz érkező levelek szerint ugyanis a bankok még a törvény augusztusi hatályba lépése előtt igyekeznek - olykor olyan abszurd indokokra hivatkozva, mint például a pénzügyi ágazatban alkalmazásban álló munkavállalók havi bruttó átlagkeresetének emelkedése - saját érdekeiknek megfelelően átalakítani a szerződéseket. Konkrétan a CIB Bankot és a Raiffeisen Bankot említette. Kilátásba helyezte: ha nem rendeződik a kérdés, az MSZP szeptemberben "drákói" szabályokat terjeszt be az Országgyűlésnek.

A CIB Bank szerdán bejelentette: igyekeztek a kamatokra, díjakra és költségekre ható tényezők lehető legszélesebb körét feltérképezni, s azt - a törvény előírásának megfelelően - az ügyfelekkel személyre szóló levélben közölni. A bank a felügyelettel folytatott konzultációk eredményeképpen végül módosította az általa összeállított listát.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szintén tiltakozott a bankok egyoldalú szerződésmódosítási gyakorlata ellen. A szervezet szerint semmibe veszik a fogyasztókat a bankok. "Visszaélnek erőfölényükkel, és arcátlan módon, tisztességtelenül járnak el, amikor ésszerűtlen módon feltételek sokaságát vonják be a szerződés-módosítási körbe, mellyel jól példázzák: a fogyasztó csak és kizárólag addig fontos a számukra, amíg megkötik vele a hitelszerződést" - szögezte le a szervezet sajtóközleményében szerdán.

A Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója erre reagálva hangsúlyozta: a bankok kezdettől támogatták, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás feltételei átláthatóak, szabályozottak legyenek. A szakértő szerint máris bebizonyosodott, hogy az augusztusban hatályba lépő szabályozás egyes, a bankok által korábban is kifogásolt előírásait módosítani kell. Hozzátette: bíznak abban, hogy a módosítás megoldja majd a problémákat.

Szocialista képviselők a múlt héten azt is kifogásolták, hogy a devizaalapú hitelek után fizetendő részletek a forint erősödése ellenére nem, vagy nem jelentős mértékben csökkennek. Török Zsolt országgyűlési képviselő bejelentette: arra kérik a Gazdasági Versenyhivatalt és a PSZÁF-ot, derítsék ki ennek okát a bankoknál végzett ellenőrzéssel. A GVH-hoz nem érkezett panasz a devizaalapú hitelek törlesztőrészleteivel kapcsolatban, a PSZÁF-nál ugyanakkor közel ezren sérelmezték, hogy a különböző költségek méltánytalanul emelkedtek. A PSZÁF piacfelügyeleti eljárást indított annak kiderítésére, hogy az árfolyamváltozások, kamatváltozások érvényesülnek-e a törlesztőrészletekben.

Karsai József szocialista képviselő vezetésével, 200-300 résztvevővel szerdán demonstrációt is tartottak az egyik bank vidéki fiókja előtt, a devizahitelek magas törlesztőrészletei, és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.