Halálos játékszerek a piacon

Magyarország dobogós az egészségre veszélyes, hibás termékek kereskedelmében. A hatóságok kínai nyelvű tájékoztatókkal is próbálják felvilágosítani az importőr vállalatokat.

Látszólag ártalmatlan, kedves, vicces gyermekjátékok hevernek a Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége asztalán – csipogós műanyag, gumifigurák, búgócsiga, kirakós játék. A valójában mindegyik halálos veszélyt jelent, ha azt a mit sem sejtő szülő gyerek kezébe adja.

A kormányhivatal munkatársa elmondásából kiderül, hogy a veszély sokkal alattomosabb, mint azt bárki hinné. A fogyasztóvédelmi ellenőrök az asztalon heverő vidám kis gyerekjátékok szinte mindegyikén találtak olyan alkatrészt, amit a kisgyerek a szájába véve könnyen leválik a játékról, és a gyerek belélegezheti vagy lenyelheti azt. A folytatás kész horror.

Bár a gyártók pontosan ismerik, hogy mekkora az az alkatrészméret, ami már nem fér bele a gyerek szájába, ám ennek ellenére sorra kerülnek elő a piacokról olyan játékok – mint az asztalon heverő kirakósjáték, ami mintha pontosan arra lenne tervezve, hogy bajt okozzon.

Dupla veszélyt jelent a babakocsi a benne lévő (hosszú műszempillás) babával. Amellett, hogy a baba hátából könnyen kipattintható a nagy laposelem – a súlyosan mérgező elemmel a kisdedek előszeretettel elbabrálnak, szájukba veszik, rágcsálják azt –, az egy mozdulatra összeugró babakocsi arra is kiválóan alkalmas, hogy becsípje a gyerek kezét.

Természetesen elmaradhatatlan gyerekjátékok a különféle tapadós pisztolyok, ahol a fő veszélyt a szintén könnyen leváló tapadókorong jelenti. A tapadókorongos pisztolyoknál, játék nyílpuskáknál a fogyasztóvédők folyamatosan ellenőrzik, hogy a lövedék torkolati energiája ne legyen több 0,5 joule-nál. (Ám mint megtudjuk, hogy van olyan gyártó, aki folyamatosan azzal kísérletezik, hogy éppen a határon innen legyen a termék lövedékének a torkolati energiája.)

A regionális Fogyaszóvédelmi Felügyelőség árubemutatójának egyik üde színfoltja – és egyben a gyártói felelőtlenség egyik csúcsa – a zenélős-mikiegeres pirítóssütő. A marketingszempontból nyilván telitaláltnak gondolt termék oldalára felfestett mikiegér feje úgy vörösödik ki, ahogy a szerkezetben hagyott toast megpirul. Sőt, kedves zenével jelzi, hogy készen van a pirítós.

A kisgyerekeket egyenesen mágnesként vonzó készülékhez ugyanakkor, dacára, hogy fémbevonatú kütyüről van szó, a gyártónak láthatólag esze ágában sem volt földelt elektromos kábelt adni.

Ugyanilyen nagyvonalúan bánt a biztonsággal az a gyártó is, amelyik a szintén gyerekcsalogató, teknőst formázó állólámpáját úgy készítette el, hogy a teknős páncélját – a lámpa buráját – a kisded egy könnyed mozdulattal lepattinthassa, és utána egyből kotorászhasson a feszültség alatt álló drótok között.

A példákat még hosszan lehetne sorolni, mivel a fogyasztóvédők szerint Magyarország az idén az EU gyorsinformációs rendszerébe mintegy 100 darab súlyosan veszélyes terméket jelentett be. Ezzel az „eredménnyel” az uniós tagországok közül Magyarország a második helyet foglalja el. (Tavaly, az egész évre nézve harmadik helyen volt az ország.)

Ezzel kapcsolatban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) közzétette: tárgyalások folynak arról, hogy a jövőben milyen módon lehetne a Magyarországon lévő kínai vállalkozásokat felkészíteni arra, hogy milyen fogyasztóvédelmi elvárások vannak az itteni piacon, illetve arról, hogy az időközben változó fogyasztóvédelmi jogszabályok kínai fordítását időben eljuttassák az itteni vállalkozásoknak.

A PMK és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), illetve a fogyasztóvédelemben részt vevő társhatóságok által szervezett csütörtöki sajtókonferencián emellett elhangzott, hogy a fogyasztóvédelmi szervek az idén is kiemelten fogják ellenőrizni a nagy tömegrendezvényeket, így a Forma–1-futamot vagy a Sziget-fesztivált.

Albert Ildikó, a PMK Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének a vezetője szerint az idén már kevesebb kereskedő szolgálta ki a 18 éven aluliakat dohánnyal vagy alkohollal. Tavaly a vállalkozások 71 százalékánál fordult elő olyan eset, hogy a kereskedő, eladó nem kérte el a fiatal személyi igazolványát, míg az idén már csak az ellenőrzött vállalkozások 55 százalékánál. Ez amellett, hogy javuló tendenciát jelent, természetesen azt mutatja, hogy jócskán van még munkája a fogyasztóvédelmi ellenőröknek – mondta Albert Ildikó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.