A Microsoftot is elkapta a gépszíj

Tízezer dolgozót küld el a Microsoft, közülük 1400-at már tegnap, a bejelentést követően elküldtek a szoftvergyártó vállalattól. S amire még nem volt példa: visszaesett a Windows eladásokból származó árbevétel.

A Microsoft tízezer dolgozójától válik meg, közülük 1400-at már tegnap, a bejelentést követően elküldtek a szoftvergyártó vállalattól, főleg annak Seattle környéki bázisáról, ahol szerdán még 41480-an voltak a Microsoft alkalmazásában. A teljes létszám 91 ezres.

Az elbocsátottak közül ötezer a saját dolgozó, míg ugyanennyi vagy még ennél is több a szerződéssel foglalkoztatottak száma. Ugyanakkor néhány kulcsterületen fel is vesznek embereket, nagyjából kétezer állást kreálva ezzel - írja a Bloomberg.

A számítástechnikai szektort is mélyen érintő gazdasági válság a Microsoft mérlegén is nyomott hagyott. „Mi is a fékre léptünk" - ismerte el Steve Ballmer vezérigazgató a csütörtökön közzétett üzleti jelentést értékelve. Eszerint a cég az utolsó, decemberrel zárult üzleti negyedévét az egy évvel korábbinál 11 százalékkal alacsonyabb, 4,17 milliárd dolláros adózott nyereséggel zárta. Az eladások mindössze 2 százalékkal nőttek, s a várt 17 milliárd helyett megálltak 16,6 milliárdnál.

Ami a legfájdalmasabb: a csökkenő személyi számítógép eladásokkal párhuzamosan a kulcstermék, a Windows operációs rendszer és kiegészítői iránt is visszaesett a kereslet. Az utolsó negyedévben 8 százalékkal 3.98 milliárd dollárra esett vissza a Windows eladásokból származó bevétel, holott a cég vezetői 10-12 százalékos növekedésre számítottak.

Elsősorban az árérzékeny fejlődő országok piacain volt drámai a visszaesés, zuhantak a céges megrendelések. A hordozható gépeknél a fapados, 300 dolláros árfekvésű netbookok felé tolódott el a kereslet, ám az ehhez szállított Windows verzió csak feleanyiba kerül, mint a notebookokra telepített változat.

A legelkeserítőbb, hogy a cég ebben a piaci felfordulásban semmilyen megbízható előrejelzést sem tud adni a következő fél év várható üzleti történéseiről. Ahogy mások, a Microsoft is a sötétben tapogatózik, s ezt a nem díjazzák a konkrétumokhoz szokott befektetők, a részvényárfolyam emiatt 11,7 százalékot esett New Yorkban.

Az elemzők szerint csak az elbocsátásokkal nem tud annyit megspórolni a cég, mint amennyit kellene. Más területeken is vissza kell fogni a kiadásokat, például az irgalmatlanul magas reklám és marketingbüdzséket is meg lehetne nyirbálni - véli Sid Parakh, a McAdams Wright Ragen elemzője. Nem is csoda, hogy a befektetőket nem elégítette ki a redmont székhelyű óriáscégnél bejelentett költségcsökkentés, ők ennél jóval többre számítottak.

Még akkor is, ha apró, de zsebbevágó intézkedésekkel további megtakarításokat helyezett kilátásba a vállalat. Így például befagyasztják a béreket, 20 százalékkal csökkentik az utazási kiadásokat, visszavesznek a viszonteladói támogatásokból, továbbá lassítják a Seattle-i fejlesztőközpont bővítését. A cég ugyanakkor - ebben a költségcsökkentési szakaszban - nem nyúl hozzá a gálánsnak számító premizálási rendszeréhez. Az augusztussal kezdődő új üzleti évben viszont már erre is sor kerül.

A Microsoft a Boeing mellett Seattle legnagyobb foglalkoztatója, nemhiába aggódik a jövőért Greg Nickels polgármester. Egyelőre nem tudják felmérni, hogy a Microsoft tízezres és a Boeing folyamatban lévő négy és félezres leépítése hogyan érinti a város gazdálkodását, s milyen lavinát indít el.

Az viszont már most látszik, hogy az egykor az egyik legalacsonyabb munkanélküliséggel jellemzett északnyugati Washington állam felnő az az amerikai, 7,2 százalékos átlaghoz. Az államban novemberben még 6,4, decemberben pedig már 7,1 százalékos volt a munkanélküliek aránya, ekkora havi növekményt eddig sohasem regisztráltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.