Készpénzben fizet a Skype-ért a Microsoft

A Microsofté a Skype: a társaság részvényesei elfogadták kérőjük 8,5 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. A keddi bejelentésről a Wall Street Journál számolt be, a részletekről hamarosan sajtótájékoztatót tart a Skype vezetése.

Leuzárult a találgatás - a Microsoft vásárolja meg a díjmentesen használható internetes telefonszolgáltatásokkal foglalkozó Skype-ot a Silver Lake vezette befektetői csoporttól. A cégért a Microsoft készpénzben fizet 8,5 milliárd dollárt, az ügyletet már mindkét vállalat igazgatótanácsa jóváhagyta, ám a cégek közlése szerint további versenyhivatali és más szabályozói jóváhagyásokra is szükség van - ezek várhatóan még az idén megtörténnek.

A két cég közös bejelentése szerint a Skype nem olvad be a Microsoftba, azt önálló divízióként kezeli a cég. A részletekről Steve Ballmer a Microsoft vezére és Tony Bates a Skype vezérigazgatója magyar idő szerint délután ötkor sajtótájékoztatót tartanak San Franciscoban.

A Skype 8,5 milliárd dollárért kerül a Microsofthoz. Irányítása a hivatalos közlések szerint Tony Bates, eddigi vezérigazgató feladata lesz. A cég 2005-ös alapítása óta nem először vált tulajdonost: 2005-ben az eBay 2,6 milliárd dollárért megvásárolta, s három évre rá átadta a Silver Lake vezette pénzügyi befektetőknek - köztük, az eBay, a CPP Investment Board és más befektetők.

Az internetes telefonszolgáltatót, a szakma kritikusai akkor és azóta is többször temették már, leginkább azért, mert prémium, azaz bevételt is termelő szolgáltatásai nem tudtak áttörést elérni. Ennek ellenére a Skype 170 millió felhasználót jegyez, 2010-ben forgalma 207 milliárd perc hang- és videó beszélgetés volt. 

A Skype felvásárlása a Microsoft számára is szokatlan volumenű befektetés: a híradások a társaság 36 éves történetének legnagyobb üzleteként említik. Ez pedig már a második giga-üzlet, hiszen szintén idén jelentették be, hogy szoros együttműködésben dolgozik tovább a Microsoft és a Nokia, igaz, ez az üzlet nem járt részvénycserével, vagyis a cégek tulajdoni viszonyaiban még részben sem történt változás. A Microsoft eddig a  legtöbbet, hatmilliárd dollárt, aQuantive internetes hirdetési cég megszerzésekor fizetett ki.

Mostani lépésének jelentőségén pedig az sem változtat érdemben, hogy a Microsoft vezetése törte már a fejét nagyobb beszerzésen is. Néhány éve a Yahoo felvásárlását fontolgatták, s végül a cég reklám-üzletágát vásárolták fel, hogy erősítsék pozícióikat az online hirdetési területen a fő konkurens Google-lal  szemben, amellyel szemben elindították a Bing keresőplatformot is. 

A Skype rokonokat és barátokat köt össze hetedhét határon át és csak internetkapcsolat kell hozzá
Zubair Ghumro (L) speaks to his friend Sheeraz Qazalbash using Skype software at an internet cafe in central London August 10, 2010. Internet phone services provider Skype filed to raise up to $100 million through an IPO, hoping that its wide name recognition and rapid growth will outweigh concerns that few of its customers actually pay. REUTERS/Paul Hackett (BRITAIN - Tags: BUSINESS SOCIETY SCI TECH)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.