A Mercedessel azonos elbírálást, azaz 20 milliárdot kér az Audi

Az április 6-i kormányülésen születhet döntés arról, hogy az állam mekkora összeggel támogatja majd a győri Audi-gyár bővítését - tudta meg a Magyar Hírlap. A lap információi szerint az Audi vezetősége ragaszkodik ahhoz, hogy azonos elbírálás címén a kecskeméti Mercedes-beruházáshoz hasonló költségvetési pénzt kapjon, legalább 20 milliárd forintot.

Mint ismeretes, mintegy 900 millió eurós beruházást valósít meg Győrben az Audi és 2013-ig közvetlenül 1800 munkahelyet hoz létre. A társaság komplex támogatásra számíthat: egyrészt a pénzbeli támogatás elérheti a 13-15 milliárd forintot, másrészt az állam kötelezettséget vállal arra, hogy fejleszti a győrszentiváni - állami kezelésben lévő - korábbi lőteret úgy, hogy autópálya-lehajtót épít a gyárhoz. Emellett az önkormányzat további 1 milliárd forintos infrastruktúra fejlesztést garantál, illetve szó van arról is, hogy az Audinak szakképzés indul a helyi egyetemen.

Bár első ránézésre nem szorulna állami támogatásra az Audi, hiszen tavaly a társaság adózás előtti eredménye csaknem 140 milliárd forint volt, az autógyártó közölte, hogy csak akkor fejleszt itt, ha állami támogatás is társul hozzá. A Magyar Hírlap információi szerint az Audi a tárgyalások során végig ragaszkodott ahhoz, hogy 20 milliárd forintot meghaladó összeget kapjon.

Ha áprilisban meg is születik a kormánydöntés, még nem kezdődhetnek meg a fejlesztések, hiszen egy speciális környezetvédelmi eljárás következtében hosszadalmas lehet az építési engedélyek kiadása, legkorábban júniusban indulhatnak meg a munkálatok.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.