A Mercedes is lazít a munkatempón

A Daimler AG munkaidő csökkentéssel reagál a luxusautók iránti kereslet csökkenésére. A Mercedes-Benz márkát birtokló német luxusautó-gyártó legnagyobb, sindelfingeni üzemében 3-4 napos munkahetet vezet be januártól és a február eleji farsangi ünnepekre teljesen leállítja a gyártást.

„Nehéz, de elkerülhetetlen lépés volt a munkaidő lerövidítése, a döntést a dolgozók elfogadták, bízva abban, hogy középtávon a kereslet ismét megélénkül a Mercedesek iránt” – nyilatkozta a Bloombergnek Erich Klemm, az üzem munkástanácsának elnöke. A dolgozói hozzájárulás annak is köszönhető, hogy a bruttó bérek legkevesebb 80 százalékát így is, úgy is megkapják a munkások, akiknek a keresetét egy erre a célra szolgáló állami alapból pótolják ki.

Nicole Kicherer, a Daimler szóvivője elmondta: a gyár december 12-én áll le a szokásos éves karbantartásra, a termelést január 12-én indítják újra. A munkaidő megrövidülése az évi 440 ezres kapacitású autógyár 29 ezer dolgozójának kétharmadát érinti.

A Reuters úgy tudja, hogy a kisebbik Mercedes üzemben, a Stuttgart közelében fekvő untertuerkheimiben is csökkentik a munkaórák számát januártól, ám ezt a hírt nem erősítették meg a Daimlernél. A Mercedes globális eladásai novemberben 25 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, a cég 45 ezer autó idei legyártásától „tekint” el a lanyha kereslet láttán. Emiatt duplázták meg négy hétre az év végi kényszerszünet hosszát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.