Megtámadták a trafikokról szóló népszavazási kezdeményezést

A botrányos trafikpályázatot lebonyolító NDN-nel jó kapcsolatot ápoló Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete jogszerűtlennek tartja a népszavazási kezdeményezés elfogadását.

A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete (MDKE) jogszerűtlennek tartja annak a népszavazási kezdeményezésnek az elfogadását, amely arra vonatkozik, hogy a trafikok kizárólag dohánytermékeket árusíthassanak. Az egyesület az ügy miatt jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Kúriához - közölte az MKDE kedden az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint az egyesület kilátásba helyezte, hogy a kereskedelmi árrés csökkentését célzó népszavazási kezdeményezés miatt is élni fog jogorvoslati lehetőségével.

A szervezet közleménye emlékeztet arra, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) június végén hitelesítette azt a népszavazási aláírásgyűjtő ívet, amelyen a következő kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV törvényt, hogy a dohányboltban csak dohányterméket lehessen forgalmazni?"

 Az egyesület álláspontja szerint a dohánytermék-kiskereskedelem kizárólagosan az állam hatáskörébe utalt tevékenység, azaz az alaptörvény által védett tulajdon, így a népszavazási kezdeményezés az alaptörvény módosítására irányul, ezért e tárgykörben nem kezdeményezhető népszavazás.

A közlemény idézi Lengyel Antalt, az egyesület elnökét, aki arról tájékoztatott, hogy a "rendkívül szűk határidők ellenére" július elsején megnyitottak a nemzeti dohányboltok a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt., a NAV és a dohánygyárak munkájának köszönhetően.

Lengyel fontosnak nevezte, hogy a jelentős költséggel megnyitott nemzeti dohányboltok működőképesek és jövedelmezőek legyenek, hiszen csak így képes felvenni a piac a feketekereskedelem elleni harcot.

Az MTI közleményéből kimaradt, hogy Lengyel Antal az MDKE elnöksége mellett a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) felügyelőbizottsági tagja is egyben.

Lengyel Antal korábban lapunk kérdésére nem látta összeférhetetlennek a két funkciót. A korábban a Continental-cégcsoport környékén tevékenykedő Lengyel Antal családja  - felesége és testvére - a trafikpályázaton az elérhető maximális 10 koncessziót nyerték el, emellett az MDKE vezetőségének a tagjai is jócskán kaptak a koncessziókból.

Időközben a Trafik-károsultak csoport egy újabb népszavazási kezdeményezéssel fordulnak az OVB-hez. Ebben arra kérik a testületet, hogy fogadják el népszavazásra azt a kérésüket, miszerint a trafiktörvényből töröljék el a trafikjogot 2000 lakoshoz kötő passzust.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.