A megemelt áfa miatt megdrágulnak a leszerződött lakások

Megdrágítja a lakásokat az általános forgalmi adó emelése. A szakértők szerint tízezer vásárló kerül hátrányos helyzetbe.

A júliusban hatályba lépő áfatörvény-módosítás - amely a forgalmi adó kulcsát 25 százalékra emeli - tízezer leszerződött lakásvásárlót érint hátrányosan azzal, hogy megdrágul az otthonuk - mondta Földi Tibor a Cordia Zrt. vezérigazgatója. Szerinte egy pénzügyminisztériumi értelmezéssel mérsékelni lehetne a veszteséget.

A lakásépítő cégek mindig úgy szerződnek a vásárlóikkal, hogy a nettó árat rögzítik azzal a kikötéssel, hogy ahhoz még hozzá jön a mindenkori áfa. Miután július 1-jétől - a parlament által elfogadott módosítás szerint - a forgalmi adó 20-ról 25 százalékra emelkedik, a lakások is drágulnak. Sok vevő viszont már fél-, vagy akár egy-két éve is befizette az előleget 20 százalék áfával.

Földi Tibor értetlenül áll a módosítás olyan értelmezése előtt, hogy aki július 1. után fizeti ki a végszámlát, annak - utólag - az előlegként 20 százalékos áfával befizetett összeget is ki kell pótolnia. Egy nettó 15 millió forintba kerülő lakásnál a teljes különbség 750 ezer forint.

A szakma számítása szerint 10 ezer ilyen szerződés lehet jelenleg, és a költségvetés ebből származó - egyébként nem tervezett - többlet bevétele 8,5-10 milliárd forint lehet. Miután az áfatörvény módosítása családok ezreit hozza kellemetlen pénzügyi helyzetbe, a vezérigazgató szakmai véleményekre hivatkozva úgy véli, a Pénzügyminisztériumnak értelmezést kellene kiadnia a jogszabályra, miszerint a földhivataloknak a június 30-ig megküldött szerződésekre még a 20 százalékos áfa-kulcsot kelljen alkalmazniuk.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.