Zsolnay: poltikai okokból visszavont ajánlat

Egyelőre nem lesz kisebbségi tulajdonosa a Zsolnay porcelángyárnak. A pályázaton győztes máltai Teclima politikai okokkal magyarázza visszakozását.

Korábbi szándéka ellenére mégsem vásárolja meg a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 49 százalékát a Teclima Magyarország Kft. A máltai kézben lévő társaság ezt írásban jelezte a részvényeket értékesítő Pécs Holdingnak. Minderről Kerécz Tamás, a holding igazgatóságának elnöke tájékoztatta tudósítónkat.

Mint arról írtunk, Pécs értékesíteni akarta a város tulajdonában lévő és a Pécs Holdingba beolvasztott  Zsolnay kisebbségi részvénycsomagját. Az értékesítési pályázatra két cég jelentkezett, közülük a Teclima fogadta el a város feltételeit, így a pécsi közgyűlés úgy döntött, hogy a Pécs Holding a máltai céggel kössön szerződést.

A kft. azonban – arra hivatkozva, hogy a közgyűlés nem konszenzussal hozta meg a döntését – elállt a megállapodástól. A pécsi képviselő-testületben valóban csak az MSZP és az SZDSZ  szavazta meg az eladást, a Fidesz tartózkodott. Azzal a Fidesz is egyetértett, hogy Pécs nem képes finanszírozni a 250 embert foglalkoztató Zsolnay veszteségeit és fejlesztési igényeit, s ezért a külső befektető bevonása elkerülhetetlen, a frakció azonban az eladási tendert előkészítetlennek ítélte. A Fidesz arra kérte a közgyűlést, hogy a testület a május 10-ei, pécsi polgármester-választás után döntsön a Zsolnayról. A testület többségi oldala ezt elvetette, a vevő viszont  tartott a konszenzus nélküli döntés következményeitől, s elállt a vásárlástól.

Amúgy a Teclima 570 milliót ígért a részvényekért, és 128 millióval  emelte volna a Zsolnay tőkéjét. Pécs – a városvezetők korábbi nyilatkozatai alapján  várhatóan – továbbra is értékesíteni akarja a Zsolnay kisebbségi részét. Kerécz Tamás elmondta: a Pécs Holding arra tesz javaslatot, hogy a város nemzetközi pályázattal keressen gazdát a Zsolnaynak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.