A Malév miatt nyomoznak Abramovics ellen

Távollétében indult eljárás Borisz Abramovics, a Malév egykori tulajdonosa ellen, amit a korábbi finanszírozó Vnyesekonombank kezdeményezett. Az eljárás az egyik moszkvai kerületi bíróságon kedden indult, az orosz Külkereskedelmi Bank (VEB) keresetére.

Borisz Abramovics ellen távollétében folytatják le a pert - a jelenleg információk szerint Magyarországon élő üzletember annak idején a Malévet megvásárló Airbridge Zrt. révén a Malév résztulajdonosa volt.

Az újság szerint a bank 29,3 millió dolláros hitele, valamint annak költségei és bírságok – összesen 40,5 millió dollárt követel Abramovicstól. Az Airbridge-ben Abramovics 49 százalékos tulajdonos volt, s a Vnyesekonombank finanszírozta a cégnek a Malév-privatizációhoz szükséges erőforrásokat, később pedig több részletben a légitársaságnak is juttatott forrásokat. Az Airbridge – amely Abramovics tönkremenetele után a VEB tulajdonába került – tulajdonrésze a Malévban 2010 márciusában 5 százalékra csökkent, a fennmaradó rész a magyar államé lett annak fejében, hogy az vállalta a csőd szélén táncoló légitársaság azonnali finanszírozását és tőkejuttatását.

Korábban, s ismereteink szerint ma is az orosz-magyar gazdasági kapcsolatok egyik kulcskérdése a VEB Malévhoz kapcsolódó hiteleinek megtérülése volt. Az ügy körül ráadásul jogi bizonytalanságok is vannak-voltak. Jelenlegi számítások szerint a VEB 110 millió euróra teszi a Malévba fektetett pénzét - aminek a megtérülését várja. Ebből 32 millió euró egy olyan bankgarancia, amelyet a VEB biztosított a privatizáció idején arra az esetre, ha Abramovicsék nem teljesítenék vállalalásaikat a magyar fél felé. Mivel nem teljesítették, ezt a magyar állam lehívta.

Csakhogy, időközben kiderült, hogy az Airbirdge a Malévval vissza is garantáltatta ezt a 32 milliót, igaz, azt az állami visszavásárlás idején kikötötték, hogy ezt a magyar állam és a Malév vitatja. Az hogy a VEB most orosz bíróságon kíván elégtételt venni utalhat arra is, hogy valamelyest közeledtek az álláspontok a magyar és az orosz fél között, s a VEB elfogadta, hogy hitelei egy részét nem a Malév jelenlegi tulajdonosán, a magyar államon kell számonkérnie.

Malév részvények jelképes átadása Abramovicsnak. Akkor még mindenki örült.
Kovács Bence 2007.04.25. Digitális 363. sz. DVD. Malév részvények jelképes átadása az új tulajdonosnak. Borisz Abramovics AirBridge Zrt. átvette a részvényeket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.