Kamatostul fizeti ki bértartozását a Malév

Csak két részletben tudja kifizetni dolgozóinak januári bérét a Malév. Az első 50 ezres tételt már átutalták, a maradékra várni kell. A tulajdonosi körben a Borisz Abramovicsot felváltó Vnyesekonombank elnöke kijelentette: a magyarok szerepvállalásától teszi függővé, mennyi pénzt pumpál a légitársaságba.

Egyelőre nem tudja átutalni dolgozóinak a havi járandóságát a Malév, csupán 50 ezer forint előleget fizetett ki számukra - tudta meg a Népszabadság. Dolgozóktól úgy tudjuk, hogy az erről szóló tájékoztatót már ki is függesztették a közös helyiségekben. A fizetési késedelem érinti a kiszervezett cégeket is, így például a földi kiszolgálást végző Malév Ground Handling alkalmazottait is.

A munkavállalókat nem hivatalosan úgy tájékoztatták, hogy a bérek hátralévő részét a cég február 10-én esedékes közgyűlése után kapják meg, igaz, információink szerint a vállalat vezetése és a szakszervezetek nemrég arról állapodtak meg, hogy a béreket minden hónap 10. napjáig kell kifizetni. Emlékezetes: a cég pénzügyi nehézségei miatt decemberben már arra kényszerült, hogy döntsön, repülőgépei lízingdíját vagy dolgozóit fizeti ki.

A Malév februárban a bért két részletben fizeti ki, és az első 50 ezer forintot pénteken már át is utalta - közölte Németh Krisztina, a Malév szóvivője. A második részletet a február 10-i közgyűlést követő napokban tervezik kifizetni a késedelmi kamattal együtt. A szóvivő magyarázatként a gazdasági helyzetre, a világgazdasági  válságra hivatkozott.
Németh Krisztina hangsúlyozta, hogy a Malév mindig rendben fizetett munkatársainak, ha zavar volt, akkor arról értesítette őket a vállalat belső kommunikációs csatornáin.

Az orosz VEB bank részvétele a Malév válságkezelő intézkedéseiben attól függ majd, hogy hogyan vesz részt a magyar fél a légitársaság anyagi helyzetének javításában - mondta Vlagyimir Dmitrijev, a VEB bank elnöke.
Dmitrijev csütörtökön későn este újságírók előtt kijelentette, hogy a Malév helyzetét és a bank részvételét e helyzet  javításában megvitatták a bank felügyelő bizottsági ülésén - írja az MTI

"Döntéseket hoztunk, amelyek végrehajtása attól függ majd, hogy milyen mértékben kész Magyarország a szimmetrikus részvételre a Malév anyagi helyzetének javításában" - mondta Dmitrijev.

Hozzátette: "Természetesen nem vagyunk részvétlenek a Malév  iránt, s reméljük, hogy egy orosz légitársasággal együttműködve  növelheti az utasszámokat és javíthat egyéb mutatóin". A VEB bank tulajdonába került a Malév azon tulajdonrésze, amely korábban az Abramovics fivéreké volt, mivel Abramovicsék AiRUnion szövetsége tönkrement és megszűnt, a Malév tulajdonrész megvásárlását viszont korábban a VEB finanszírozta.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.