A Malév-csőd az utazási irodáknak is gondot okoz

Mintegy 10-15 utazási iroda számára jelenthet komolyabb problémát a Malév leállása - véli a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége, amely ugyanakkor emiatt irodacsődre nem számít.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) szerint nem éri kár a nyári charterutasokat a Malév leállása kapcsán - közölte Molnár Gabriella, a szervezet elnöke fogyasztóvédelmi egyesületekkel közösen tartott sajtótájékoztatón, csütörtökön Budapesten.

Már elkezdték az átfoglalásokat - tette hozzá. Molnár Gabriella szerint az eset az utazási csomagok esetében vis maiornak tekinthető. Így az utazási irodákat nem terheli felelősség vagy visszatérítési kötelezettség.

Az irodáknak azonban nem érdeke, hogy ne szervezzék meg az utakat - hangsúlyozta. Ezért mindent megtesznek, hogy lehetőleg hasonló kondíciókkal el tudjanak utazni az ügyfelek.

Elsősorban a nagy jegyértékesítő utaztatókat éri valós kár a Malév leállása miatt. Ugyanis még a múlt év után járó jutalék visszatérítését sem kapták meg - közölte. Hozzátette: az irodáknak a légitársaság felé depozitot kellett fizetni a csomagutaknál. Azt, hogy ezt az összeget "le tudják-e nyelni" vagy megpróbálják áthárítani az utasokra, az irodák döntik el.

A MUISZ szerint 10-15 irodát érint ez komolyan. A veszteség ugyanakkor nem olyan mértékű, hogy bármelyik irodát is padlóra küldené - jegyezte meg az elnök.

Eitmann Norbert, a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke elmondta: a Malév leállása kapcsán eddig 1 200 panasz érkezett hozzájuk. Ebből 200 külföldi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.