A Mal még vörösiszap-porozna

A Mal fellebbezett azon határozat ellen, mely szerint öt nap alatt meg kellene szüntetnie az üzemeltetésében lévő vörösiszap-tározók kiporzását. A vegyipari szakszervezet szerint, ha emiatt most bezárnák a céget, az tízezrek megélhetését lehetetlenítené el.

Fellebbezést nyújtott be a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. a Veszprémi Bányakapitányság hétfői határozata ellen, amelyben a cégnek öt napot adtak a vörösiszap kiporzásának megszüntetésére - közölte Káldi Zoltán bányakapitány pénteken az MTI-vel.

A Veszprémi Bányakapitányság május 21-én határozatban kötelezte az ajkai timföldgyárat arra, hogy öt napon belül szüntesse meg az üzemeltetésében álló vörösiszap-tározók kiporzását. A hatóság erről a riasztási küszöbértéket lényegesen meghaladó porkoncentráció miatt döntött; az ötnapos határidőt a bányakapitányság az ajkai timföldgyár IX-es és X-es tározójára írta elő.

Káldi Zoltán pénteki közlése szerint a cég a fellebbezés mellett egy további kérelmet is előterjesztett: ebben azt kezdeményezte, hogy hosszabbítsák meg a bányakapitányság korábbi, szintén a kiporzás megszüntetésére vonatkozó határozatának május 27-én, vasárnap lejáró határidejét.

A kérelmekről a bányafelügyelet döntést a jövő szerdai helyszíni ellenőrzést követően hoz, amely kiterjed a többi között a Mal Zrt.-nek a hatóság egyéb határozataiban előírt kötelezettségeinek ellenőrzésére is - írta Káldi Zoltán.

A Mal Zrt. vezérigazgatója, Bakonyi Zoltán az MTI megkeresésére hétfőn azt közölte, teljesíthetetlen az ötnapos határidő. Hozzátette: nem áll rendelkezésre a hatóságok által engedélyezett és bevizsgált technológia az átszakadt X-es tározó lefedésére, azt még ki kell kísérletezni. A IX-es tározó előírások szerinti lefedésével 90 százalékban végeztek.

Illés Zoltán, környezetügyért felelős államtitkár szerdán azt közölte, hogy ha a Mal Zrt. nem tesz eleget a bányakapitányság felszólításának és nem akadályozza meg a vörösiszap-tározók kiporzását, akkor az állam végső esetben akár be is zárathatja az ajkai timföldgyárat.

Caládok tízezreinek megélhetését veszélyeztetné az ajkai timföldgyár esetleges leállása - állítja a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke annak kapcsán, hogy a környezetügyért felelős államtitkár kilátásba helyezte az üzem bezárását.

A VDSZ pénteki közleménye szerint felelőtlen Illés Zoltán környezetügyi államtitkár bejelentése, miszerint bezárják az ajkai timföldgyárat, ha az üzemeltető Mal Zrt. napokon belül nem szünteti meg a vörösiszap-tározókból szálló por terjedését.

A közlemény idézi Székely Tamást, a szakszervezet elnökét, aki szerint a 2010-es iszapömlés után is felmerült a gyár termelésének végleges leállítása, az érdekvédelem azokban a hetekben azért harcolt, hogy ne vegyék el még a megélhetési lehetőséget is azoktól a családoktól, akiknek a tragédiában mindenük odaveszett.

Székely Tamás szerint a timföldgyár bezárása most is humánkatasztrófához vezethet a térségben, mert az ott élő családok többsége ebből a termelésből, vagy valamilyen ehhez kapcsolódó üzletágából tartja el magát.

A VDSZ közölte: a hatóságoknak meg kellene várniuk, eleget tesz-e a Mal Zrt. az egységes környezethasználati engedélyben foglalt előírásoknak, s csak annak függvényében, minden következményt mérlegelve cselekedni. A szakszervezet a gyár bezárása esetén követeli, hogy az állam gondoskodjon az ott dolgozók változatlan szintű megélhetéséről.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) környezetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt a vörösiszap kolontári kiporzása kapcsán, ismeretlen tettes ellen nyomozást folytat. Az eljárás még áprilisban indult, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentése alapján. Jelenleg a nyomozás lefolytatásához szükséges adatok beszerzését végzik.

Egy szakember mintát vesz az átszakadt tározó iszapjából
Egy szakember mintát vesz az átszakadt tározó iszapjából
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.