A magyar pénzügyi vezetők nem hisznek a tündérmesékben

A cégvezetők mintegy két százaléka hisz csak a kormány jövő évre várt mérsékelt gazdasági növekedésről szóló ígéreteinek.

A magyar pénzügyi vezetők 52 százaléka vár gazdasági zsugorodást, és mindössze 2 százalékuk gondolja úgy, hogy a magyar gazdaság mérsékelten, de nőni fog az elkövetkező időszakban - derül ki a Deloitte legfrissebb felméréséből, amelynek keretében kelet-közép-európai vállalati pénzügyi vezetőket kérdeztek a régió gazdasági kilátásairól.

A könyvvizsgáló és tanácsadó cég csütörtöki közleménye szerint Kelet-Közép-Európa jövőjét tekintve alapvetően borúsak a régióban működő vállalatok pénzügyi vezetőinek várakozásai, és ez igaz a magyarországi vállalati vezetőkre is.

A felmérésben részt vevő bolgár, cseh, horvát, lengyel, román, szlovák, szlovén és magyar válaszadók nehéz gazdasági környezetet, magas finanszírozási költségeket, a hitelezési forrásokhoz való nehéz hozzáférést prognosztizáltak az elkövetkező időszakra.

A közlemény idézi Timothy Mahont, a Deloitte pénzügyi vezetők (CFO) programjának magyarországi vezetőjét, aki elmondta: a bruttó hazai termék (GDP) alakulásával kapcsolatos várakozások Magyarországhoz hasonlóan pesszimisták Szlovéniában és Horvátországban is, míg a régió többi országában a pénzügyi vezetők inkább stagnálásra számítanak.

Saját cégük pénzügyi kilátásait a magyar válaszadók döntő többsége a három hónappal ezelőtti állapotokhoz képest változatlannak (47,1 százalék) vagy még kevésbé optimistán (33,3 százalék) látja.

A fél évvel ezelőtti felmérés óta a változatlan várakozással rendelkezők aránya mintegy 8 százalékponttal csökkent Magyarországon, ami nagy részben a kevésbé optimisták körét, míg kis részben (1 százalék) a "némileg optimistábbak" körét gyarapította. A régión belül a bolgár pénzügyi vezetők a legoptimistábbak: ott a válaszadók 67 százaléka látja reményteljesebbnek vállalata pénzügyi helyzetét most, mint hat hónappal ezelőtt.

A Deloitte szerint némi optimizmusra adhat okot ugyanakkor, hogy a magyar cégek közel 20 százaléka szerint a következő időszakban csökkenni fog a munkanélküliség Magyarországon, arra pedig, hogy ez nőne a következő időszakban, a tavalyi 60 százalékos aránynál kevesebben (most 40 százalék) számítanak.

A közlemény szerint a hazai cégvezetők 85 százaléka nem tart az elérhető pénzügyi szakemberek hiányától, fennmaradó 15 százalékuk pedig elsősorban a középvezető és szenior beosztású szakemberek pótlásában lát kihívást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.