A magyar nagykövet szerint a Porr a hibás

Magyarországon hatalmas veszteségei keletkeznek, mert nem fizetik ki – állította korábban a Porr nevű osztrák építőipari cég, amely emiatt a hazánkból való kivonulással fenyeget. A magyar nagykövet szerint az említett építéseknél "hihetetlen hiányosságokat" tapasztaltunk, de fizetünk.

Magyarország bécsi nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Vince a Kurier nevű osztrák lapnak írt olvasói levélben utasította vissza azokat a vádakat, amelyeket előzőleg a Porr nevű osztrák építőipari cég vezérigazgatója, Karl-Heinz Strauss fogalmazott meg a lap számára a magyarországi útépítésekkel kapcsolatban.

A vezérigazgató december 3-i interjújában azzal indokolta a vállalat 2011-re várt 70-80 millió euró adózás előtti veszteségét, hogy Magyarországon és Romániában – de mindenekelőtt Magyarországon – nem fizeti ki az állam a megbízásokat.

Karl-Heinz Strauss szerint például az M6-os autópályaügylet rendes lebonyolítását "jogi akadékoskodással" gátolják. Egyes híd- és útépítési munkáknál pedig olyan hiányosságokat rónak fel, amelyeket már orvosolt az építő – mondta.

A Porr 90 millió euró értékleírást hajtott végre mérlegében a behajtatlan követelések miatt. Strauss kilátásba helyezte, hogy döntőbírósághoz fordul a vállalat, és "végső következményként" akár ki is vonulhat Magyarországról.

Szalay-Bobrovniczky Vince válaszában úgy fogalmazott, az interjúban említett nagyberuházások némelyike "hihetetlen technikai hiányosságokkal" készült el.

A magyar állam – írta – nem fogadhat el olyan munkákat, amelyek nem felelnek meg a koncessziós szerződésnek és a hatósági előírásoknak, vagy pedig veszteséget, illetve kockázatot jelentenek az államnak, vagy aránytalanul viszonyulnak az úgynevezett rendelkezésre állási díjhoz.

Ennek ellenére az állam a díj kilencven százalékát fizeti annak a koncessziós társaságnak, amelynek a Porr is a tagja – írta. Hozzátette, hogy az állam és a koncessziós társaság között tárgyalások folynak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.