A magyar cukornak csak harmada magyar
Míg a nyolcvanas években még százezer hektárnál is nagyobb területen termett cukorrépa, addig az egyetlen hazai, az osztrák kézen lévő Magyar Cukor Zrt. az idei kampány során már csak 6500 hektár termését dolgozta fel.
Amint Fischer Béla a társaság vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, az elmúlt két évben felújított kaposvári gyárukban, hosszabb távon arra rendezkedtek be, hogy a hazai cukorfogyasztás mintegy harmadát fogják előállítani. A kaposvári éves termelési kvóta ugyanis 105 ezer tonna, az idén azonban még 40 ezer tonna cukrot a Magyar Cukor is importál, mert az év elején a gyárbezárások után a répetarmelők elbizonytalanodtak, s csak kevesen vállalkoztak termelésre. Jövőre Kaposváron várhatóan mintegy 750 ezer tonna cukorrépát dolgoznak fel, amelyből 105 ezer tonna cukrot állítanak elő.