A MAGOSZ szerint az állam erdőket kótyavetyél el

Szabálytalan állami földértékesítés miatt azonnal mondjon le Gráf József agrárminiszter - követelte Budai Gyula a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének szervezeti igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

A MAGOSZ igazgatója úgy véli, hogy a miniszter kezéből kicsúszott az állami föld értékesítésének ügye és a korábban azt állította, ha ez megtörténik nem kíván miniszter maradni. A sajtótájékoztatón kiosztottak egy, Gráf József által jegyzett és Kamarás Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatójának címzett, november 19-i keltezésű levelet, amelyben a miniszter azokat a szakmai, törvényességi kifogásokat sorolja fel, amelyek szerint törvényesen meg lehet hirdetni különböző erdőrészletek értékesítését, haszonbérletbe adását.

Az igazgató szerint ez a levél csak kétségbe esett magyarázkodás, amellyel a miniszter igyekszik a felelősséget elhárítani. Elmondta azt is: az MNV úgy akart, 2009 második félévében törvénytelen módon erdőt haszonbérbe adni, hogy erre a júliustól az új erdőtörvény szerint már nincs lehetősége, ugyanis az öt hektár feletti erdőrészeket csak vagyonkezelésbe lehet adni.

Az igazgató beszámolt arról is, hogy az agrártárca két szakállamtitkára, Máhr András és Sirman Ferenc korábban jóváhagyta az MNV földértékesítésre, -bérletbe adható portfóliótervét, amelyet Benedek Fülöp, az a vezérigazgató helyettes, akit - mint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium volt szakállamtitkárát - december elején a Heves Megyei Bíróság nem jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a termőföld értékesítéssel összefűggő hivatali visszaélés miatt.

Budai szerint Benedek Fülöp távozását a vezérigazgató helyettesi székből ugyan Oszkó Péter, az MNV felett felügyeleti jogot gyakorló pénzügyminiszter nyilvánosan bejelentette, de Benedel valójában csak január 21-én fog nyugdíjba vonulni. Ezért Budai Gyula követeli Oszkó Péter távozását is. Ahogy fogalmazott „ a hazug kormány hazug pénzügy- és agrárminisztere mondjon le".

Dékány András az FVM szóvivője a MAGOSZ sajtótájékoztatóján elhangzottakra a Népszabadságnak/NOL-nak elmondta, hogy MNV az állami termőföld értékesítési, bérbeadási szabályoknak megfelelően a portfólió tervet minden alkalommal, az ellenjegyzési joggal rendelkező agrárminiszternek megküldi. Így történt ez szeptemberben is, amelyre észrevételt sem Máhr András, sem Sirman Ferenc szakállamtitkár nem tett - ahogy Budai Gyula állította -, nem is tehet, mert ez a miniszter joga. Pontosan a MAGOSZ által hivatkozott levélben emelt kifogást a miniszter. Leírva, hogy az új erdőtörvény milyen feltételek szab az értékesítés, bérletbe adás során. Következésképpen ez a portfólióterv nem kapta meg Gráf József támogatását, vagyis erdőrészeket szabálytalanul nem adtak el. Arra a kérdésünkre, hogy történt e szabálytalan üzlet? - Budai Gyula nem tudott egyértelmű választ adni, azt viszont elmondta, hogy olyan bólyi értékesítésről tudomása van, amelyik kifogásolható lehetne a júliustól hatályos erdőtörvény szerint.

Informácioink szerint az MNV az agrártárcától kapott kifogások alapján átdolgozta a termőföldértékesítési portfoliótervét, ameyet újból megküldött a szaktárcának és amint megkapta a támogató jóváhagyást módosított a kiírást. Benedek Fülöp vezérigazgatóhelyettes távozásáról megtudtuk, hogy posztjára az MNV kedden pályázatot írt ki, amelyre a jelentkezéseket január 7-ig várják és a posztot ezt követően 15 napon belül kell betölteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.