A litvánoknak is rossz lett

A negatív rekorder Lettországhoz hasonló gazdasági visszaeséssel kell számolnia az idei évre a szomszédos Litvániának is. A balti államban a hazai össztermék a Nemzetközi Valutaalap szerint 16 százalékkal csökkenhet.

Litvánia gazdasága a korábban vártnál sokkal nagyobb mértékben fog zsugorodni az idén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint: várhatóan 16 százalékkal. A korábbi, áprilisi előrejelzésekben még 10 százalékos visszaesés szerepelt. Jövőre további 3,75 százalékos visszaesés várható további, negatív előjelű kockázatokkal.

Az IMF Vilniusban tárgyaló küldöttségének vezetője szerint költségvetési kiigazításokra lesz szükség a növekvő államháztartási hiány miatt. Mindamellett az IMF megfelelőnek tartja a kormány árfolyam-politikáját, amely az euróhoz köti a nemzeti valuta, a litas árfolyamát. Ez megfelelő kormányzati intézkedésekkel együtt megteremtheti az alapot az euró bevezetéséhez.

Andrius Kubilius miniszterelnök szerint a kabinet kész megtenni azokat az intézkedéseket, amelyek révén az államháztartási hiány a GDP 3 százaléka alá csökkenhet két éven belül a jelenlegi 7 százalékról. Litvánia a szomszédos Lettországgal ellentétben egyelőre nem kérte az IMF segítségét. (A lett GDP 18,6 százalékkal csökkent az idei első negyedévben – ezzel a balti állam negatív rekorder lett Európában.) A hazai össztermék 12,6 százalékkal csökkent az első negyed évben az egy évvel korábbihoz képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.