A lett kudarc hazavágta a forintot

A lett rövidlejáratú kincstárjegy aukció kudarca délután hazavágta a forint árfolyamát. Az euróval szembeni jegyzés egészen 288 forint fölé lendült, majd némi erősödés után 286 forint körül szóródtak az üzletek. A vigaszt az jelentheti, hogy elemzők szerint rövid távon további gyengülés "nem látszik".

A mai, hirtelen bekövetkezett forintgyegülés leginkább a kudarcba fulladt lett rövidlejáratú kincstárjegyaukciónak a következménye. Nap közben ez euróval szemben még 282 forintos szinten születtek üzletek, ám amikor a piacokon híre ment, hogy Rigában drámai volt a kereslethiány a forint, a lengyel zloty és a svéd korona is gyorsan gyengülni kezdett az euróval szembn – mondta a nol.hu-nak Illés László, a Qauestor elemzője.

Kora délután már 288 forint fölött is járt az eurójegyzés. A szakértő szerint a forint azért állt a gyengülés élén, mert a régióban a mi vagyunk azok, akik IMF hitelre szorultak, míg a lengyelek egy hasonló hitelcsomaggal "kacérkodnak". A svéd korona hat hetes mélypontja pedig azzal magyarázható, hogy a svéd bankszektornak jelentős a kitettsége a lett pénzügyi szektorban.

Valóban kedvezőtlenül hatottak az árfolyamra a rigai hírek, ám nem csak ezzel, hanem a mai napon általánosan tapasztalható borúlátás is okolható a történésekkel. A maghatározó tőzsdei mutató egész nap a negatív tartományban tartózkodtak – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen bank elemzője. Az, hogy a gyangülésben most ismét a forint állt az élen a régi történettel magyarázható, azaz befektetők még mindig Magyarországot tartják a legsérülékenyebbnek a régióban.

Illés László szerint a Lettországban holnap ismét lesz aukció, annak kudarca viszont már aligha fejtene ki a maihoz hasonló hatás. Egy csütrtöki gyenge eredményt már beáraztak a befektetők. Technikai elemzés alapján a forint ellenállási pontja az euróval szemben most 290,3 környékén van. Ezt ugyan elérheti, ám valószínűbb, hogy rövidtávon 285-286 forint körül mozog majd a jegyzés. Ezzel lényegében a Raiffeisen Bank elemzője is egyet értett.       

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.