A lengyel euró 2012-ben jöhet

A gazdasági krízis ellenére lehetséges, hogy Lengyelország 2012-ben bevezeti az eurót. Bár számos közgazdász kételkedik ebben, Donald Tusk miniszterelnök Helsinkiben megerősítette: a terv - főként az IMF-hitelkeretnek köszönhetően - megvalósítható.

A lengyel miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy lehetségesnek tartja 2012-ben az euró bevezetését országában. Donald Tusk újságíróknak beszélt erről a finn fővárosban, és azzal indokolta az euróbevezetési terv megvalósíthatóságát, hogy az IMF-fel létrejövő megállapodás - a bő 20 milliárd eurós rugalmas hitelkeretről - konszolidálja Lengyelország helyzetét, és jelzés arra, hogy az ország jól készül fel a belépésre.

Tusk hozzátette ugyanakkor: kemény munka vár még rájuk, és a bevezetési dátumról a határozatot akkor hozzák meg, amikor biztos, hogy az teljesíthető. - Most kilencven százalékban vagyok biztos benne - tette hozzá.

A kormányzat az eddigi nyilatkozatok szerint 2012 januárjától szeretné az ország euróövezeti tagságát, de számos közgazdász erősen kételkedik abban, hogy ehhez a feltételeket az ország időre teljesíteni tudja, különös tekintettel a gazdaság lassulására és ennek az államháztartási deficitre gyakorolt hatására. Az euróövezeti tagság "előszobájának" nevezett Európai Monetáris Rendszerbe, az ERM-2-be még ebben a félévben kívánt volna belépni Lengyelország, de illetékesei már jelezték: valószínűleg késni fognak vele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.