A leminősítést eleve belesütötték a tortába?

Rögtön lejtmenetbe kerültek vasárnap azok a tőzsdék, amelyeken elsőként indult be a kereskedés azt követően, hogy a Standard & Poor's (S & P) hitelminősítő - magyar idő szerint szombatra virradóra - lerontotta az amerikai államkötvények eddig legkiválóbb, "Aaa" besorolását. Ezt az amerikai deficit kezelésének fennmaradt kérdőjeleivel indokolta.

A vasárnaptól csütörtökig működő közel-keleti börzék közül Dubaiban több százalékpontot esett az irányadó tőzsdeindex, míg Tel-Avivban hat százalékot zuhant a nyitás előtti kereskedésben, ezért a pánik elkerülésére háromnegyed óra késéssel vették kezdetüket az üzletek. - A lényeg,  hogy ne essenek a befektetők pánikba. Úgy kell (a leminősítést) felfogni, mint egy további lépést a meglehetősen hosszú és rögös úton, amelynek segítségével kordában tartható az amerikai államadósság - nyilatkozta Peter Drake, a világ egyik legnagyobb alapkezelője, a Fidelity Investments kutatási alelnöke.

Nagyító mögött az USA új adósbesorolása
Nagyító mögött az USA új adósbesorolása

A most egy fokkal rosszabb, "Aa+" besorolású USA-kötvény - a sokáig a legbiztosabb befektetésnek tartott pénzügyi eszköz a világon - több fejlett gazdaság, így a brit, a német, a francia vagy a kanadai, kötvényei mögé került. Hosszú távú kilátása: negatív, azaz egy-másfél éven belül újabb lerontás is elképzelhető, ha nem hozzák rendbe az amerikai államháztartást.

A döntést az S&P az amerikai tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra. A leminősítés kedvezőtlenül érintheti a hitelkamatokat, ugyanakkor pénzügyi elemzők szerint az lehet az igen kritikus lépés, ha még egy minősítő hátrébb sorolja az USA-kincstárjegyeket, ugyanis számos alapkezelő ebben az esetben értékeli át, hogyan ítéli meg az Egyesült Államokat. A Moody's és a Fitch eddig nem változtatott a besoroláson.

A döntéshozók világszerte válságtanácskozásokat tartanak, így a hétvégén egyeztetett a G7 országcsoport és az Európai Központi Bank is; igaz, részben az olasz helyzet miatt. Az amerikai szakértők megosztottak abban a kérdésben: hogyan reagálhatnak hétfőn a távol-keleti, európai és észak-amerikai tőzsdék, amelyek a világgazdasági bizonytalanságok - a szuverén adósságválság mellett a lassú és egyenetlen kilábalás, magas munkanélküliség - miatt amúgy is igen rossz hetet zártak. (Az amerikai pénzpiacok 2011-es nyeresége köddé foszlott, az S&P 500 index 7,4 százalékot zsugorodott. Egyedül Carlos Slim, a világ leggazdagabb embere nyolcmilliárd dollárt vesztett napok alatt.) - Azt hiszem, ezt (ti. a leminősítést) már eleve belesütötték a tortába. Nem katasztrófa ez, csak azt jelenti: egy kicsit kockázatosabbak vagyunk - mondja a vasárnapi The New York Times címlapján Garett Jones, a virginiai George Mason Egyetem közgazdásza.

- Nem kellene ennek hírnek lennie senki számára, aki követi az Egyesült Államok fiskális helyzetét - magyarázta John Chambers, az S&P egy illetékese. Kenneth Rogoff, a Harvard professzora viszont arra figyelmeztet: a piaci környezet már így is emocionális és volatilis; "egy ilyen esemény időnként a vártnál sokkal erőteljesebb reakciót válthat ki." - Az emberek biztos helyet keresnek (a befektetéseiknek.) Márpedig nem sok ilyen hely van: az arany és (az amerikai) kincstárjegy - így Ward McCarthy, a Jefferies befektetési cég főközgazdásza.

Kína, az USA legnagyobb külső hitelezője (több mint ezermilliárd dollárral) az állami hírügynökségen keresztül azt közölte: Amerika adósságfüggőségben él, és Pekingnek minden joga megvan rá, hogy követelje dollárbefektetéseinek szavatolását. Kína egyben a dollár nemzetközi felügyeletét sürgette, és "új, stabil" tartalékvaluta indokoltságát is felvetette, "az egyetlen ország által okozott katasztrófa elhárítására". 

Barack Obama elnök feltűnően csendben maradt. A washingtoni adminisztráció első reakciójában, pénteken az S&P kétezermilliárd dolláros számtani tévedésére hivatkozott, de a hitelminősítő ezt követően is fenntartotta álláspontját. A Fehér Házért harcba szálló republikánus elnökjelöltek az elnök politikájának ostorozására használták fel a fejleményt. - A Standard & Poors leminősítése igen nyugtalanító mutatója országunk Obama elnök alatti hanyatlásának - fogalmazott Mitt Romney exkormányzó, aki a legjobban áll a jobboldali versengésben a közvéleménykutatások szerint. Az ún. teadélutánmozgalomhoz tartozó Michele Bachmann képviselőnő arra mutatott rá, Obama "bukott gazdaságpolitikája" azt az "Aaa" besorolást rombolta le, amely pedig minden modern krízist túlélt, az 1929-33-as nagy világválságtól a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokig. 

A demokrata párti Harry Reid szenátor, Obama első számú kongresszusi szövetségese "kiegyensúlyozott", azaz bevételnövelő, adóemelési intézkedéseket is tartalmazó megközelítésre hívta fel a figyelmet a több mint 14 ezer milliárd dolláros adósságtömeg kezelésében. Ez uóbbiak egyelőre nem szerepelnek az adósságplafon kapcsán a múlt héten született politikai "félmegoldásban", amelyet a tervek szerint további deficitcsökkentő lépések követnek majd. Reid egyben hangsúlyozta: a részleteket kidolgozó kétpárti bizottságba nem a kiegyensúlyozott megközelítést eleve kizáró "keményvonalasokat" kellene ültetni - utalt épp az olyanokra, mint Bachmann.     

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.