A lekötött uniós források negyede "kelt el"

Magyarországon a tavalyi év végéig a 2007 és 2009 között leköthető uniós források negyedét, azaz mintegy 3,4 milliárd eurót fizettek ki a nyertes pályázóknak - mondta el Várnai Éva, a KPMG kormányzati tanácsadási részlegének közép-kelet-európai vezetője sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

Rámutatott: az eddig kifizetett támogatás és az összes, hét éves periódusra rendelkezésre álló forrás aránya 10 százalékos, amellyel Magyarország az ötödik helyen áll a régió országai között.

A KPMG "EU Funds in Central and Eastern Europe - Progress report 2007-2009" című nemzetközi összehasonlító tanulmányát idézve Várnai Éva kiemelte: Magyarországon 2009 végéig 13,3 milliárd euró értékben kötöttek támogatási szerződést a kedvezményezettekkel, amely a teljes, hét évre, 2013-ig szóló 34,5 milliárd eurós forrás 40 százaléka. Hozzátette: időarányosan a források 90 százalékát kötötte le Magyarország.

Hangsúlyozta: a közép-kelet-európai régióban az uniós források 2007-2013 között rendelkezésre álló 264,4 milliárd eurós keretéből az országok a tavalyi év végéig 69,3 milliárd euró értékben kötöttek szerződést, amelyből 19,6 milliárd eurót fizettek ki a nyertes pályázóknak. A szerződéskötések aránya a teljes kerethez képest 26 százalékos volt a tavalyi év végéig, míg időarányosan tekintve 61 százalékos.

Várnai Éva a tanulmány alapján rámutatott, hogy a korábbi évekhez hasonlóan Lengyelország és Románia kötötte a régióban a legkevesebb szerződést rendelkezésre álló forrásaihoz képest. Elmondta: a legmagasabb kifizetési aránnyal a teljes keretösszeget tekintve Szlovénia és Litvánia rendelkezik 18 illetve 17 százalékkal, míg Romániában és Bulgáriában a keretösszeg kevesebb mint 5 százalékát fizették csak ki a nyertes pályázóknak.

Hozzátette: a kifizetések üteme elsősorban azért ilyen alacsony, mert a gazdasági válság miatt sok kedvezményezett nem tudta előteremteni az önrészt, ezért nem tudott még szerződést kötni.

Aláhúzta: 2007 és 2009 között az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósított projektek kedvezményezettjei öt területre, a közlekedésfejlesztésre, vidékfejlesztésre és halászatra, humán-erőforrás fejlesztésre, gazdaságfejlesztésre és környezetvédelemre fordították a támogatások 76 százalékát. Magyarország - a régió tendenciáihoz hasonlóan - a támogatások legnagyobb részét közlekedésfejlesztésre, gazdaságfejlesztésre és vidékfejlesztésre fordította.

A KPMG partnere a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy a régiós országok milyen intézkedéseket valósítottak meg az uniós forrásokból a gazdasági válság hatásainak enyhítésére. Rámutatott: a legtöbb ország nem egy meghatározott stratégia mentén csoportosította át uniós forrásait, így csak rövid távú válság-enyhítő intézkedéseket vezetett be. Magyarország a válságra a pályázati jogosultsági kritériumok enyhítésével, valamint az operatív programokat érintő forrásátcsoportosításokkal reagált - emelte ki.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.