A legtöbb piacon rizikósabbá vált a befektetés

A vállalatok hitelképessége alapján minősítő Coface szerint a legtöbb országnak romlott a kockázati besorolása. A kivétel Oroszország, Magyarországon a helyzet egyelőre változatlan.

Ismét némileg kockázatosabbá vált a világgazdasági környezet – legalábbis ez derül ki abból, hogy a Coface – miközben lefelé módosította az idei globális növekedési kilátásokat – újabb országokat minősített le. Mind a két lépésnek ugyanaz a kiindulópontja: a Japán által elszenvedett természeti csapások hatásai, az észak-afrikai, valamint a közel-keleti régió forrongása.

A nemzetközi hitelbiztosító tavaly még inkább felminősített, az idén ellenkező irányú folyamat látható. Magyarország besorolása változatlan, ami még a befektetői kategóriába esik.

A Coface – amely nem az államadósságot ítéli meg, hanem az egyes országok vállalatainak fizetésképtelenségi veszélye alapján alakítja a besorolást – most úgy látja, hogy a világgazdaság talpra állása ugyan folytatódik, de a korábban vártnál kevésbé dinamikusan.

A hatvan országban jelen lévő hitelbiztosító szakemberei egyébként most úgy látják, hogy a világgazdaság egésze az idén 3,2 százalékkal fog nőni, ami 0,2 százalékponttal lassúbb ütem, mint amit korábban vártak. Ezen belül a fejlett országok dinamikája 1,7, a fejlődőké ugyanakkor 5,6 százalékos lehet 2011-ben. Az előrejelzésekben már bele van kalkulálva egyes euróövezeti országok kritikus adóssághelyzete, valamint a fejlődő országok lassuló növekedése, ami főként bizonyos ázsiai országok által bevezetett, a gazdaság túlhevülését kezelni hivatott intézkedéseknek köszönhető.

A 2010-es felminősítések után a Coface a napokban tíz országot minősített le. Köztük vannak olyanok, amelyeket már tavaly decemberben is ez a sors ért utol - például Portugália vagy Ciprus - , olyanok, amelyeket negyedéve még felminősítettek - Egyesült Királyság - , másokat negatív figyelési listára helyeztek, így Japánt vagy Egyiptomot, de a többség besorolását változatlanul hagyta a Coface.

Oroszország az egyedüli, amely az idén gyorsabban növekedhet, mint tavaly: 4,7 százalékkal a 2011-es 4,4 százalék után. Oroszországban a dinamika 4,5 százalékos lehet, köszönhetően a lakossági fogyasztás élénkülésének és az ismét emelkedő nemzetközi kőolajáraknak. A vállalatok folytatják adósságuk leépítését, s a beruházásaik visszafogottak maradnak. Az orosz vállalatok fizetési hajlandósága az elmúlt időszakban jelentősen javult, miután a válság alatt komolyan leromlott. Oroszországot tavaly ősszel minősítette vissza a válság előtti szintre, B besorolásba a Coface, amit most megerősített.

„A magyar cégeknek érdemes szorosan figyelemmel kísérni az oroszországi, s általában az egész térségbeli fejleményeket” – mutat rá Bagyura András, a Coface kereskedelmi igazgatója. Részint hagyományos kapcsolataink, részint földrajzi közelségünk esélyt adnak arra, hogy kivegyük a részünket a javuló kilátások miatt folyamatosan bővülő importigények kielégítésében. Európában kevés ilyen bővülő piac van, s bár nagy a verseny, vannak a magyaroknak komparatív előnyeik ebben a térségben. A magyar exportőrök számára ennek fényében is jó hír, és egyben lehetőség, hogy bíztatóak az orosz kilátások – mutat rá Bagyura.

Magyarország továbbra is a még befektetésinek számító A kategóriás minősítéssel rendelkezik, igaz, annak a legalsó, 4-es fokozatán. Ez az Európai Gazdasági Térségben nem egyedülálló, ilyen a besorolása Görögországnak, Írországnak, Izlandnak, Portugáliának is; miközben Bulgária és Románia a B-kategóriába esik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.