A leépült magyar ipar kevesebbet szennyez

Tavaly 6, négy év alatt 23 százalékkal esett vissza a honi ipar szén-dioxid-kibocsátása, ami jóval meghaladja az EU értékeit. A környezetvédelmi szempontból amúgy örvendetes fejlemény nálunk nem a hatékonyságjavulásnak, hanem az ipar leépülésének tudható be - közli a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Nonprofit Kft.

Az EU szén-dioxid-kibocsátási rendszerében részt vevő mintegy 200 magyar vállalat összesített szén-dioxid-kibocsátása 2012-ben 21 millió tonnát tett ki, ami 2011-hez képest 6 százalékos visszaesés - tette közzé a MEHI.

Az Európai Bizottság április 2-án közzétett adatai szerint az EU-ban mért összesített mérséklődés 1,4 százalékot tett ki.

A honi folyamat elsősorban a termelés visszaesésének tudható be. A EU szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelmi rendszerében 2005 óta vesznek részt a magyar ipari létesítmények: a nagyobb energiatermelők, finomítók, a vas-, cement-, tégla-, üveg- és a papíripar számára a részvétel kötelező. Ezekben a gyárakban keletkezik a hazai szén-dioxid-kibocsátás több mint 40 százaléka.

A 2011 és 2012 közötti, 6 százalékos magyarországi visszaesés illeszkedik az elmúlt évek folyamataihoz. 2008 óta 23 százalékkal csökkent az ETS-ben részt vevő magyar üzemek összes kibocsátása.

Ehhez képest Nagy-Britannia és Franciaország kibocsátásai nőttek, Németországé pedig nem változott. Ugyan Lengyelországban és Olaszországban is vissaesést tapasztaltak, ám annak mértéke elmaradt a magyarországitól.

Bár a kibocsátások csökkenése az éghajlat megmentése szempontjából jó hír, azt látni kell, hogy az öt éve tartó hazai csökkenési trend elsősorban nem az ipari energiahatékonyság javulásának, hanem a termelés visszaesésének tudható be - közli Bart István, a MEHI ügyvezetője.

A 6 százalékos csökkenésből 3,2 százalékot az AES Tisza erőmű 2011-es bezárása tesz ki - fűzi hozzá.

2008-ban még 235 létesítménnyel indult Magyarországon a szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelem. Számuk ma már 200 alatt van. Még várat magára az az átfogó ipari modernizáció, melynek nyomán csökkenő kibocsátások mellett is nőhetne az ipari termelés. Ehhez azonban jelentős beruházásokra lenne szükség - fűzi hozzá Bart István.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.