A lakásra hajtottak a hitelezők?

Több pénzügyi vállalkozást is ellenőriz a pénzügyi felügyelet. A gyanú szerint a cégek eleve azért adtak kölcsönt, hogy később rátehessék a kezüket a fedezetként bevont ingatlanra. Az ügyfelek jellemzően olyan, nehéz helyzetben lévő személyek közül kerültek ki, akik korábban már valamely banknál megpróbáltak hitelhez jutni.

A gyanú szerint egyes kisebb hitelező cégek eleve azért adtak kölcsönt ügyfeleiknek, hogy később kiforgathassák őket vagyonukból. A felügyelet öt-tíz pénzügyi vállalkozást vizsgál, a jelenlegi adatok alapján nem zárható ki, hogy a hitelkihelyezés célja a fedezetül bevont ingatlanok megszerzése volt - mondta a Népszabadságnak Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Fel-ügyeletének (PSZÁF) szóvivője. A vizsgálat több hete indult, és egyelőre nem lehet megmondani, mikor ér véget, néhány társaság esetében azonban a PSZÁF már felvette a kapcsolatot az illetékes nyomozóhatósággal - tette hozzá.

A vizsgált cégekről, illetve a lehetséges károsultakról a szóvivő egyelőre nem kívánt közelebbit elárulni, azt azonban elmondta: a vállalkozások az úgynevezett refinanszírozott hitelnyújtók közé tartoznak, vagyis az általuk kínált lakáskölcsönökhöz egy nagyobb banktól vettek fel hitelt, a pénzt pedig a nagyobb pénzintézetekhez képest lazább feltételekkel adták tovább. Ügyfeleik közé általában olyan személyek tartoznak, akik korábban valamely banknál próbálkoztak, de ott anyagi helyzetüket nem találták megfelelőnek, így hitelkérelmüket elutasították.

Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke szerdán, Az este című MTV-műsorban a vizsgálatra utalva elmondta: vannak ilyen gyanúk, és a pénzügyi felügyeletet komoly helyzet elé állítja, ha ezek beigazolódnak. – Abban az esetben a PSZÁF-nak nagyon súlyos gondjai lesznek, ha azt tapasztaljuk pénzügyi vállalkozásoknál, esetleg bankoknál, hogy olyan szándékkal nyújtottak eleve hitelt, vagy olyan feltételeket szabtak már induláskor, hogy a szándékuk az volt, ellehetetlenítsék az ügyfél törlesztését, és arra törekedtek egyértelműen a magatartásukban, hogy kilakoltassák az ügyfelet, és megszerezzék az ingatlanát – mondta Farkas.

Az MSZP-frakció üdvözli, hogy a PSZÁF lakásmaffia-gyanús cégeket vizsgál, egyben felkérik a szervezetet és a hatóságokat, hogy a legszigorúbban járjanak el ezen ügyletek bonyolítóival szemben. Török Zsolt szocialista politikus MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ez a lépés is a családok biztonságérzetét növeli a pénzügyi szolgáltatók, pénzintézetek erőfölényével szemben.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a kormány e heti ülésén fogadta el azt a rendeletet, amely a PSZÁF fogyasztóvédelmi jogkörét jelentősen kibővíti, és ezért fogadott el a parlament több olyan jogszabályt, amely a bankok, pénzügyi szolgáltatók profitmaximalizálási törekvéseit korlátozza. Továbbá szintén a családok pénzügyi védelme érdekében fogadta el júniusban az Országgyűlés a lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvényt, azonban a szavazásban a "felelőtlen ellenzék" nem volt partner.

Az MSZP-frakció nevében a hozzánk eljutatott panaszok, vélemények alapján arra kérjük fel a PSZÁF-et és a hatóságokat, hogy a legszigorúbban járjanak el a lakásmaffia-gyanús ügyletek bonyolítóival szemben, és vizsgálják ki, kik állnak ezen cégek mögött - olvasható Török Zsolt közleményében.

Farkas Ádám
Farkas Ádám a bankszektorból érkezett a felügyelethez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.