A Kúriában bizakodhatnak a devizahitelesek

Ha az árfolyamrés a banknak bevétel, akkor a köznyelv okkal tekinti azt az ügyfél oldaláról költségnek – véli Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa, aki szerint az erről véleményt formáló Kúria holnap korrekt ítéletet fog hozni.

Kedden a Kúria ítéletet hoz egy devizahiteles ügyben, s ha megerősíti a másodfokú bírósági döntést, semmissé válik egy szerződés, amelynél az OTP Bank nem sorolta fel a költségek között a devizavételi és -eladási árfolyamok különbségét, az árfolyamrést. Doubravszky szerint a vitatott szerződés aláírásakor hatályos hitelintézeti törvény szerint semmis az a lakossági kölcsönszerződés, amely nem tartalmazza a szerződéssel kapcsolatos összes költséget.

A kérdés tehát az, hogy mi a költség. Mivel ez a jogszabály elsősorban a fogyasztóvédelemről szól, ezért alapvető elvárás, hogy egyértelmű és közérthető legyen – fogalmaz a biztos az Mno.hu-n. Ha pedig az árfolyamrés a banknak bevétel, akkor a köznyelv okkal tekinti azt az ügyfél oldaláról költségnek. Nyomós indokra lenne szükség, hogy ezt az értelmezést megváltoztassák.

Az árfolyamrést a vitatott szerződésben beleszámolták a teljes hiteldíjmutatóba, amely pedig a legfőbb ügyész egy tavalyi állásfoglalása szerint tartalmazza az összes banknak fizetendő költséget. Ezen túlmenően, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által a kölcsönök folyósításakor kiadott tájékoztatója szerint az árfolyamrés egyértelműen a hitelhez kapcsolódó költség, de így fogalmazott az OTP Bank világhitel-konstrukciójának ismertetője is. Ebből úgy tűnik, hogy nem a hitelesek értik félre a szó jelentését.

Ha kedden a Kúria elmarasztalja az OTP Bankot, akkor vagy a pénzügyi felügyeletnek, vagy az ügyészségnek kellene majd közérdekű keresetet benyújtania, hogy a döntés minden olyan devizaalapú hitelszerződésre érvényes legyen, amelyben nem szerepel a költségek között az árfolyamrés – húzza alá a biztos, aki úgy véli, az ügynek nem feltétlenül kell a bíróságon végződnie, sokkal szerencsésebb lenne egy tárgyalásos rendezés.

Egyre több jel utal arra, hogy a devizában nyilvántartott kölcsönök visszafizethetetlenek, hiszen rendszeres törlesztés mellett is folyamatosan nő a tőketartozás. Ezért minél hamarabb kezdődnének háromoldalú szakmai tárgyalások a probléma rendezésére, annál kevesebb emberi tragédia szegélyezné a megoldáshoz vezető utat – mondja a működését Matolcsy György Nemzetgazdasági Minisztériumában megkezdő Doubravszky.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.