A Kúria újabb jogegységi döntéseket hozhat a devizahitelekről

Hamarosan újabb jogegységi döntéssel segítheti a tisztánlátást a devizahitelekkel kapcsolatban a Kúria, Darák Péter elnök szerint azonban az adósok helyzetét nem a legfelső bíróságnak, hanem a jogalkotónak kell rendeznie.

A Kúria tavaszig az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatban is meghozza jogegységi határozatát, és amennyiben szükséges, a legfelső bíróság kész további döntésekkel segíteni a tisztánlátást ebben a kérdéskörben - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke a devizahiteles ügyekről a Heti Válasznak. Szavaiból kiderült: társadalmi csalódottságot érez a legfelső bíróság december 16-i jogegységi határozata miatt, de ez a túlzó elvárásokkal magyarázható.

A devizahitelezéshez kapcsolódó problémák nem vághatók át gordiuszi csomóként, egyetlen mozdulattal - véli a Kúria elnöke. Elmondása szerint nem volt szándék, hogy jelzést adjon a törvényhozóknak, mely pontokon kellene rendezni a kérdést. "A jogalkotók nagy tapasztalatú emberek, a Kúria elnökének üzenete nélkül is tudják, mit kell tenniük" - fogalmazott.

A Kúria máskor tett már jogszabály-módosításra javaslatot, ám ez egy egészen más helyzet, itt többféle alternatíva közül kell dönteni, és az alaptörvénnyel ellentétesnek tartaná, ha a Kúria jogalkotói szerepet vállalna ebben az ügyben. Arról, hogy a jelenlegi árfolyamon vagy a felvételin kell-e elszámolni a devizahiteleket, Darák szerint egyelőre nem lehet beszélni, nem született ugyanis még jogerős döntés ebben a kérdésben, márpedig a Kúria csak ezek alapján hozhat döntést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.