A kritikus tömeg közelében a mobillal fizetők száma

A QR-kódos mobilfizetés arra is jó, hogy borravalót adjunk a taxisnak. Jövő év végére már kétszázezernél is többen lehetnek azok, akik a mobiltelefonos kód segítségével tudnak majd fizetni a szolgáltatásokért, ezzel pedig elérik a kritikus tömeget.

Immár a G'Robynál és a Rádió Tele5 Taxi autóiban is igénybe lehet venni a speciális kódokkal működő mobilfizetési rendszert. A technológia alkalmas például arra is, hogy borravalót adjunk a sofőrnek.

Egy háromdimenziós vonalkód és egy okostelefon, elfogadó terminál nélkül: ez jelenti a jövő mobilfizetési technológiáját. A jövő év végéig a QR-kóddal fizetni képes vásárlók száma elérheti a kritikus tömeg határát, ami a kétszázezer mobilnet-előfizetéssel is rendelkező okostelefon-tulajdonost jelenti.

Innentől már a hazai elfogadóhelyeknek is megéri a technológia bevezetése, annál is inkább, mert nem szükséges elfogadó-terminálok beüzemelése, így a fizetési rendszer meghonosítása lényegesen kisebb befektetést igényel. Informatikai beruházásra persze így is szükség van, de szerényebbre.

A QR-kódok kihelyezése és egy megfelelő - például a Magyarországon is működő Mastercard Mobile - mobilos fizetési rendszer kombinációja gyors és egyszerű fizetést tesz lehetővé, még a kisebb összegű vásárlások esetén is. Az elmúlt hónapok fejlesztései lehetővé tették, hogy ma már QR-kód és mobiltelefon segítségével fizethetünk taxiban, bevásárolhatunk utcai plakáton lévő termékek QR-kódját lefotózva, vagy civil szervezeteknek küldhetünk biztonságosan és egyszerűen adományt a MasterCard Mobile mobilfizetési alkalmazás legújabb verziójával. 

A MasterCard Mobile alkalmazásban regisztrált bankkártya és annak QR-kódos fizetési funkciója teljesen biztonságos fizetést jelent. A felhasználónak csupán annyit kell tennie, hogy okostelefonjával beolvassa a termék kihelyezett QR-kódját, majd a telefon képernyőjén jóváhagyja a fizetendő összeget. 

A QR-kód fotózása és felismerése ugyanakkor egy rendkívül egyszerű folyamat, bármilyen felületről működik, legyen az nyomtatott magazin, poszter, póló, egy TV vagy akár egy számítógép. A fizetésre használt kód tartalmazhatja egy termék minden adatát, és az alkalmazás azt is lehetővé teszi, hogy a vásárló az azonnali fizetésen túl a termék megrendeléséhez szükséges információkat, akár a szállítási vagy számlázási címet is megadja.

Ez a megoldás szinte minden fizetési környezetben elképzelhető a hipermarkettől a benzinkúton át a fogorvosig, de elterjedése olyan kereskedelmi környezetben valószínűsíthető, ahol nagy szerepe van a mobilitásnak, gyorsaságnak és az egyszerűségnek. Jelenleg a Magyar Telekom teszi lehetővé az ügyfelei számára, hogy QR-kód beolvasásával és a MasterCard Mobile használatával fizessék ki a számláikat.

A cég közlése szerint eddig több mint nyolcezer ilyen tranzakciót kezdeményeztek az ügyfeleik. Most a G’Roby házhozszállításra specializálódott webes szupermarketlánc, a Rádió Tele5 Taxi vezette be ezt a fizetési lehetőséget, s immár a Telenor ügyfelei is igénybe vehetik a MasterCard Mobile alkalmazást.

– Nagyon sok utas érdeklődik az alternatív fizetési módok iránt, így a QR-kódok kihelyezése is sokak érdeklődését felkeltette. A MasterCard Mobile használata lehetőséget biztosít a már bevezetett taxikártya gyors feltöltésére, vagy arra, hogy borravalót adjanak a sofőrnek – mondta Horváth Csaba, a Rádió Tele5 Taxi vezetője.  

Elég lefotózni a kódot és jóváhagyni az összeget, ennyi a QR-kódos fizetés
QRkodos fizetes
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.