A következő hónapokban belehúz az ÁKK

A február elején kezdődő negyedévben rátesz egy lapáttal az állampapír-kibocsátások terén az Államadósságkezelő Központ (ÁKK), derül ki az intézmény által közzétett „akciótervből”.

Az ÁKK a lejáróknál nagyobb értékben készül  állampapírokat értékesíteni a piacon. A február elején kezdődő negyedévben összesen 895,3 milliárd forintnyi kötvény és diszkontkincstárjegy fut ki, ennél viszont 279,1 milliárddal nagyobb összegű, összesen 1147,4 milliárd forintnyi papír eladása szerepel a tervekben április végéig. Ebből a legnagyobb tételt a diszkont kincstárjegyek teszik ki, amelyekből a lejáró 709,9 milliárddal szemben 855 milliárdnyit készül értékesíteni az ÁKK.

Ezeken belül a legnagyobb súly a 3 hónapos kincstárjegyekre jut, itt az 500 milliós lejárattal szemben 540 milliárdos értékesítési elvárás szerepel.

A 12 hónapos államkötvényekből mindössze egyetlen tétel fut ki márciusban, ez viszont 210 milliárd, ezzel szemben hét aukción 315 milliárd forintnyi forrást szeretnének bevonni.

Az államkötvények esetében a kifutó papírok összege 160,8 milliárd forint, míg ezzel szemben egy 295 milliárd forintos értékesítési terv szerepel. A fennmaradó összeg a kamatozó kincstárjegyekre jut, amelyekből a tervek szerint a éppen annyit dobnak piacra, mint amennyi lejár 24,4 milliárd forintot.

Az, hogy a ÁKK ebben az időszakban nettó kibocsátóként jelenik meg az államháztartás ciklikusságával magyarázható. Az éves hiány nagyobbik fele ugyanis az első félévben jön össze, s ehhez igazodik finanszírozási tervévek a központ. A második félévben jellemzően fordul a kocka, akkor nagy valószínűséggel „negatív nettó kibocsátó lesz”, azaz kevesebb új állampapír érkezik a piacra, mint amennyi lejár.    

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.