A környezetszennyezés költségeit is leírják az adóból?

A BP több tízmilliárd dollárral kevesebb adót fizet a következő években, mert a környezetszennyező katasztrófa kárelhárítására költött milliárdokat leírhatja az adójából.

Jelentős adóbevételektől foszthatják meg a brit és az amerikai kormányt a BP-nek az olajszivárgás megfékezésére költött milliárdos kiadásai, a vállalat az elkövetkező négy évben világszerte feltehetően 10 milliárd dollárral kevesebb adót fizethet - számolt be kedden a Financial Times (FT).

Olajégetés a Mexikói-öbölben. Visszafordítható következmények?
Oil is burned off the surface of the water near the source of the Deepwater Horizon spill in the Gulf of Mexico off the coast of Louisiana June 19, 2010. REUTERS/Lee Celano (UNITED STATES - Tags: DISASTER ENVIRONMENT ENERGY BUSINESS IMAGES OF THE DAY)

A lap értesülései szerint a szivárgó olajkút betömítésére, az olaj összegyűjtésére és a kárenyhítésre fordított összeget a nemzetközi vállalat leírhatja az adójából.

A lehetséges kieső összeg mindenekelőtt az óriási államháztartási hiánnyal küszködő brit kormányt aggasztja, de az Egyesült Államokban is évente több millió dolláros adóbevételt jelentett a BP által fizetett forgalmi adó.
A vállalat részvényeinek ára az utóbbi napokban erősen emelkedett, miután híresztelések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a rivális amerikai Exxon vagy Chevron átvenné a céget.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.