A kormányzati szektor hiánya a GDP 4 százaléka

A kormányzati szektor 2010. I. negyedévi hiánya az előzetes adatok szerint 259 milliárd forint, a GDP 4 százaléka volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A 2009. I. negyedévinél a hiány 54 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,8 százalékponttal alacsonyabb. A bázisidőszakinál alacsonyabb hiány kialakulása arra vezethető vissza, hogy a bevételek nagyobb mértékben növekedtek, mint a kiadások - közölte a KSH.

Az idén az I. negyedévben a nemzeti számlák rendszere - ESA95 - módszertani előírásai alapján összeállított adatok szerint a kormányzati szektor bevétele 2942,4 milliárd forint, kiadása 3201,7 milliárd forint volt. A bevételek 2010 I. negyedévében az előző év azonos időszakához képest 3,1 százalékkal növekedtek. Elsősorban a termelési és importadók emelkedtek jelentős mértékben, ezen belül az áfabefizetések 25,9 százalékkal nőttek. Jelentősen visszaestek a jövedelemadó-bevételek, és a társadalombiztosítási járulékok.

A kiadások 2010 I. negyedévében 1,1 százalékkal növekedtek. A növekedési ütem jelentősen meghaladta az átlagot a felhalmozási kiadások, a folyó termelőfelhasználás, és a munkavállalói jövedelem esetében. Ugyanakkor a kamatkiadások 5,4 százalékkal, a pénzbeli társadalmi juttatások 4,6 százalékkal csökkentek.

A kormányzati szektor tavalyi hiánya az előzetes adatok szerint 1035 milliárd forint volt, a GDP 4 százaléka, a hiány a 2008-asnál 30 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,2 százalékponttal magasabb.

A Pénzügyminisztérium korábban közölt pénzforgalmi - tehát eltérő módszertannal számított - adatai szerint az államháztartás első negyedévi hiánya önkormányzatok nélkül 609,9 milliárd forint volt a várt 651,3 milliárddal szemben. Az államháztartás 609,9 milliárd forintos első negyedévi hiánya, az éves deficit 69,4 százalékát teszi ki, némileg alacsonyabb a PM által korábban prognosztizált 74 százalékos hányadnál.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt csütörtökön azt közölte, hogy az államháztartás finanszírozási igénye a negyedéves GDP 4,5 százalékát, 269 milliárd forintot ért el az első negyedévben a pénzügyi számlák szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.