A kormányra vár a Borsodchem

A szerkezeti átalakításnak köszönhetően lényegesen hatékonyabban működik a BorsodChem (BC) Zrt., így a menedzsment biztos abban, hogy a lejáró hiteleket a vállalat időben ki tudja majd fizetni - mondta az MTI-nek Wolfgang Büchele vezérigazgató.

 A BorsodChem részéről tehát minden adott a folyamat lezárásához, jelenleg már csak a magyar kormány szabad jelzésére várnak - közölte a cég első embere. Szavai szerint karácsonyig tető alá kellene hozni a végleges megállapodást a pénzügyi átstrukturálási folyamat minden egyes érintettjével. Annak érdekében, hogy ez időben és zavartalanul megtörténhessen, a BorsodChem a törlesztési moratórium meghosszabbítását kérte hitelezőitől jövő év január közepéig - fűzte hozzá.

Munkások távoznak az üzemből a BorsodChem Zrt. 4. számú portabejáratánál Kazincbarcikán
Kazincbarcika, 2009. február 4. Munkások távoznak az üzemből a BorsodChem Zrt. 4. számú portabejáratánál Kazincbarcikán. A cég elbocsátja 550 dolgozóját. Ezt azzal indokolják, hogy a világgazdasági válság miatt a vállalat piacai beszűkültek, megrendelés-állománya és árbevétele elmarad a várttól. MTI Fotó: Vajda János

Korábbi hírek szerint a BorsodChemnek nettó egymilliárd euró hitel átstrukturálásáról kell megállapodnia mintegy 60 banki és más hitelezővel. Az adósság egy része kölcsöntőkét jelentő úgynevezett mezzanine hitel, amiből névértéken mintegy 200 millió eurónyi lehet a Yantai Wanhua kínai vegyipari társaságnál. Ez a korábbi tájékoztatás szerint a BorsodChem részvényeinek mintegy 19 százalékát jelenti.
A pénzügyi átstrukturálási folyamat végleges lezárásához egyetlen kulcsfontosságú elem hiányzik, a magyar kormány által piaci feltételekkel rendelkezésre bocsátandó MFB-hitel. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelét a BorsodChem minden egyéb hiteltörlesztését megelőzően fogja visszafizetni - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Wolfgang Büchele arról is beszámolt, hogy a folyamatban lévő megállapodás - így a vállalat hitelezőivel és a kisebbségi tulajdonos kínai Wanhuával is - a tervek szerint alakul. A kínai vegyipari vállalattal megállapodtak amely szerint kisebbségi tulajdont szerez a BorsodChemben, miután a cég pénzügyi helyzetének átstrukturálása lezárul.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.